Sve izraženiji problem
38

Zašto evropske šume već tokom ljeta postaju smeđe

B. R.
Ilustracija © Shutterstock
Ilustracija © Shutterstock
Suše i toplotni talasi u Evropi za posljedicu imaju da šume već u ljetnim mjesecima postaju smeđe.

Prema istraživanju ciriškog Univerziteta ETH i Švicarskog saveznog instituta za istraživanja šume, snijega i pejzaža (WSL), to je prošle godine bio slučaj u 37 posto mediteranskih i srednjoevropskih šuma.

Spomenute ustanove 21 godinu istražuju ovaj fenomen, a rezultati njihovog istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu Biogeosciences.

Šta je razlog za smeđe šume tokom ljeta

Istraživači, koristeći satelitske prikaze visoke rezolucije, utvrdili su tokom kojih ljetnih perioda šume nisu zelene, a trebale bi biti. Iako je suša ključan razlog za to, njeni učinci nisu bili momentalni.

Primijećen je "naslijedni efekat" intenzivnih i upornih suša, što podrazumijeva da mogućnost drveća da preživi visoke temperature ne zavisi samo od trenutnog vremena, već i od vremenskih prilika tokom prethodnih mjeseci i godina. Utvrđeno je to koji to vremenski faktori godinama kasnije utječu.

Česti periodi malih padavina tokom dvije do tri godine pogodovali su tome da šume već u ljeto postaju smeđe. Značajan utjecaj imaju i česti periodi visokih temperatura od najmanje dvije godine. Suša doprinosi i pojavi potkornjaka te gljivične infestacije.

Koji dijelovi Evrope su najviše pogođeni

Mediteran je ovim problemom pogođen od ranih 2000-ih godina. Problem se u posljednjih nekoliko godina proširio i na srednju Evropu. Najveća površina šume do sada je posmeđila prošle godine kada su na Starom kontinentu izmjerene rekordno visoke temperature.

Koje su posljedice po šume

Smanjenje zelenila je znak smanjenja vitalnosti i povećanja stresa šuma. Zapravo, to ukazuje na to da šume propadaju. U prošlosti su u Evropi sušna ljeta bila rjeđa. Međutim, od 2018. dešava se ekstenzivno posmeđivanje šuma tokom ljeta. Ovaj problem bi mogao biti još više izražen.

Posebno su smreka i bukva u Njemačkoj i Švicarskoj prerano uvele, jer su se se povijale usljed visokih temperatura i suše, piše Euronews.