Osigurati i bolje uslove
42

Ministar Helez u posjetio Zrak i TRZ Hadžići: Namjenska industrija BiH je lider u regiji

F. H.
Foto: MO BiH
Foto: MO BiH
Ministar odbrane Zukan Helez, sa saradnicima, posjetio je danas tvornice namjenske industrije "Zrak" Sarajevo i Tehnički remontni zavod "Hadžići", s ciljem upoznavanja trenutnog stanja, kako bi mogao pružiti potrebnu podršku u daljem radu.

Prilikom posjete tvornici "Zrak“, ministra Heleza je ugostio stečajni upravnik fabrike Mesud Bogilović, sa saradnicima. Domaćin je upoznao Heleza sa trenutnim stanjem u oblasti proizvodnje, uslovima rada i izazovima sa kojima se firma susreće. Istakao je da je u ovom trenutku najpotrebnija modernizacija proizvodnje kako bi bili konkurentni, jer Zrak ima perspektivu.

Prilikom obilaska proizvodnih pogona, ministar Helez je imao priliku razgovarati sa radnicima čija je primarna djelatnost razvoj i proizvodnja uređaja iz oblasti precizne mehanike, elektromehanike, optike, optoelektronike i elektronike, te se upoznati sa njihovim potrebama.

"Kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, lično ću se angažovati na spašavanju tvornice namjenske industrije 'Zrak'. Iznaći ćemo način da se osiguraju neophodni uslovi za rad i povećanje broja zaposlenih“, naglasio je ministar Helez.

Gospodin Bogilović je naglasio potrebu za modernizacijom proizvodnih pogona, kako bi bili još konkurentniji na tržištu.

Istoga dana, Helez je posjetio i "TRZ Hadžići" Sarajevo. Domaćin ove posjete Helezu bio je direktor ove firme Ismo Hebibović sa saradnicima.

U toku posjete izvršen je obilazak proizvodnih pogona. Također, ministar Helez je iskoristio priliku i razgovarao sa radnicima ove tvornice, čija je djelatnost proizvodnja zaštitne deminerske opreme, proizvodnja naoružanja, remont oklopnih vozila, kao i remont naoružanja.

U razgovoru sa direktorom i zaposlenima u firmi RTZ Hadžići, konstatovano je da je vidan napredak u radu, a ministar Helez je obećao punu podršku za daljnji nastavak i unapređenje priozvodnih kapaciteta ove firme.

"Ponosan sam na ovo što sam danas video u obje firme. Namjenska industrija Bosne i Hercegovine prednjači u regiji, te nam služi svima na ponos. Iz tog razloga dodatno ću se angažovati na osiguranju još boljih uslova za razvoj namjenske industrije, kako u ovim firmama, tako i u ostalim u BiH“, poručio je ministar Helez na kraju posjete.