Privreda
30

Konkurencijsko vijeće dozvolilo Todoriću da preuzime i Mercator u BiH

Piše: E.S.H.
Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je donijelo Rješenje za prodaju Mercatora u Bosni i Hercegovini hrvatskoj kompaniji Agrokor, potvrđeno je Klix.ba u toj instituciji. Odluka je donesena na 92. sjednici Vijeća održanoj 10. juna.

"Konkurencijsko vijeće je nakon provedenog postupka donošenjem konačnog rješenja ocijenio koncentraciju dopuštenom i uslovno je odobrio, uz provođenje odgovarajućih strukturalnih ili drugih mjera (npr. prodaje prodajnih prostora u nekim gradovima) ili zabraniti koncentraciju", saopćeno je na stranici Konkurencijskog vijeća.

Na poseban zahtjev Podnosioca prijave, Konkurencijsko vijeće je donijelo rješenje o dopuštenosti koncentracije, u skladu sa članom 19. Odluke o načinu podnošenja prijave i kriterijima za ocjenu koncentracija privrednih subjekata.

Konkurencijsko vijeće je 28. juna 2013. godine zaprimilo prijavu koncentracije privrednog subjekta Agrokor d.d. Zagreb, Republika Hrvatska, "koji namjerava steći kontrolu nad privrednim subjektom Poslovni sistem Mercator d.d. Ljubljana, kupovinom 53,12 posto dionica."