Privreda
30

Karić: Novac od povećanja akciza ulažemo u nove projekte

NAP
Ensad Karić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ensad Karić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ensad Karić, direktor Javnog preduzeća Autocete FBiH kazao u izjavi za novinsku agenciju Patria da je odluka Vlade FBiH da prihvati inicijativu ovog preduzeća za povećenje akcize na gorivo nastavak započetih promjena ka bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta.

Inače, usvojenom incijativom predviđeno je povećanje akcize na naftne derivate za dodatnih 0,10 KM po litru. Ova inicijativa bit će upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH na razmatranje i nadležno postupanje.

"Prihodi su garancija za izgradnju autoceste u Bosni i Hercegovini u naredne četiri do pet godina i bit će investirani isključivo u novi investicioni ciklus", kaže Karić.

Bosna i Hercegovina se pismom namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) obavezala da će povećati akcizu na naftu i naftne proizvode kako bi se zadržala dinamika na izgradnji cestovne infrastrukture u oba entiteta.

"Nastavkom gradnje cestovne infrastukture obezbijeđen je i ekonomski rast Bosne i Hercegovine. Sav iznos od povećanja akcize bi bio upotrijebljen za nove projekte", istakao je Karić.

Za ovu godinu je u planu početak i priprema izgradnje novih 80 kilometara autoceste i to na dionicama Počitelj – Zvirovići i Drivuša – Donja Gračanica te Žepče – Doboj jug i Tarčin – Konjic za koje se priprema priprema tenderska dokumentacija.

U prošloj godini JP Autoceste FBiH zabilježilo je 472 miliona investicija. Intenzivna izgradnja Koridora 5C značajno utječe na bruto društveni proizvod (BDP) u Federaciji BiH, a time i na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora, te veću proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala.