Komentari (281)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Činjenica je da bi bez dijaspore bila teška situacija i BiH ali nije da oni to rade samo iz neke ljubavi i patriotizma... Njima je za njihov džep ovdje sve jeftino, ne popravljaju zube što vole stomatologe bosanske nego što je 7-8 puta jeftinije, što mogu za svoje pare živjeti kao carevi mjesec dana u Bosni što ne bi nigdje.
Obostrana korist, dobro njima, dobro stomatolozima-pošteno.
Ne bi bila teška situacija. To sto degeni čekaju 100e da im tetka da to je slika degenizma te osobe a ne relana slika države. Je oo vam više ta njemacka sve
PRIKAŽI ODGOVORE (22)
kupis iste namirnice u njemackoj u lidlu u francuskoj u carrefouru platis skoro isto, dodjes u bingo i sve 10-15% skuplje. sta je vama, ko tvrdi da je bih jeftinija taj vidio svijeta nije.
aha, a ovdje se ošišaš za 6KM, a tamo za 30 eura
Kako ko.... ja Bosnu ne volim vidjet ni na karti..sto dalje od te vukojebine to bolje..
Ma da. Zato si ovdje.
Drzava nista ne radi kad je dijaspora u pitanju.bosanske skole se ne organizuju,identitet se ne čuva,mogli su se i ti ispisi iz drzavljanstva sprijeciti samo da se htijelo ali bolje uzeti 900€ za ispis jer valja javni sektor nadojiti,nema ko da organizuje avio kompaniju u zemlji(jedini mi i kosovo),stranci nam voze dijasporu….
A jeste li se upitali zasto dijaspora uopste dolazi na godisnji u BiH? Zasto oni koji zive u Njemackoj ne prave odmor u Njemackoj, zasto oni u Svedskoj ne ostanu u Svedskoj, oni u Francuskoj ne provode vrijeme na Azurnoj obali, oni iz Amerike u Teksasu Ili na Floridi? Odgovor je zato sto znaju i osjecaju da su tamo stranci, da nisu dobro dosli, da osjecaju diskriminaciju, da osjecaju Islamofobiju itd i da zato dolaze u BiH. Nema nigdje ljepse od svoje domovine koju nazalost neznamo da cuvamo.
Gradjani Bih i Bih dijaspora su jedno. Svak ko kaza nesto drugo je debil!
Sebi ga ostavljaju, hadžijaju, ne ostavljaju ga zbog nas ni zbog države. Kakvi glupi naslovi i članci!
Meni samo.nije jasno kako dobiju 5 sedmica godisnjeg u cugu bez prekida to je stvarno dobro, ne znam sto u BiH tako ne moze....
4 sedmice je normalno a peta je extra. Ali isto zarađena
Prijatelju ja dobijem 6 u cugu zato što radim svaki dan u istoj firmi.Kad je problem zovu me i navečer,ustaje,oblači se i posao.I tako cijele godine.Kad dođe vrijeme ljetnjeg godišnjeg odmora samo kažem kad me nema.Šef odgovori,idi zaslužio si.Eto kako.Inače radim mjesečno između 200 i 260 sati. Pozdrav
Isti razlog je bio i u Jugi dijelili putovnice da narod ide vanka da bi slali devize u Jugu, zadužila se do grla bila, 1974 uzeli zajam od JAR milijardu dolara da se iskopaju!
Da li ti je poznat sveukupan dug bivsih ex- YU drzavica koji je nastao od '92 na ovamo? Saberi sve to zajedno pa uporedi sa dugom iz Juge. Juga se zaduzivala da bi tvoj i moj otac mogli proizvoditi i taj proizvod plasirati dalje. Danas se ovi jadiod tzv. drzava zaduzuju da bi ublehari mogli kafe piti.
Nije to nikakva "dijaspora" - to je sve fina raja koja je morala pobjeci od raspomaljenih fasista koji su okupirali zemlju i unistili je totalno vracajuci je u 18 vijek. Jedina razlika je u tome sto sad svi imaju mobitele umijesto kaljaca i sire mrznju, zajedljivost, zavist i bolesnu tastinu jos brze.
Kao prvo nisu svi pobjegli, neki su dali sve od sebe za odbranu drzave u kojoj ti danas slobodno ubleharis. Iste te kaljace su danas obisle pola svijeta, naucile jezike, skolovale se, prihvatile druge kulture, druze se sa ljudima svakakvih boja, vjera i nacija. A ti?
Tuzla moja ljepša od Pariza
Serete puno.. Kad vidim koliko patite i ljubomorisete dodje mi da idem u CG na odmor.. Kaže jeftinije nam ovdje.. Jest malo sutra.. Dodjem ovdje jer volim svoje, ne zato što mi je "jeftino".. Potrosim ovdje na izlaska i raju sve što zaradim.. Dobro cu razmisliti slijedeći put kad budem ostavljao baksis, nakon procitanih komentara.. sherete kako nema posla, a svi dva auta imaju i na shishama sjede po vazda, kladionice pune 24/7.. Stoko neraspisana
Druže, nebitan si
Idi na Bali kad imaš para. Ne kaki.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Sta ba jeftino.Piva u Rajvosa 6 maruna.Cuj jeftino.Albanija je jeftina a mozda i Makedonija ostalo Zara burazeru.Dok rostilj pukneš piva sokovi salata folovi golovi ode joja u sekundi.
Netreba zaboraviti da veliki dio dijaspore su bile izbjeglice. Oni koji su sve izgubili, i koji nisu imali drugog izbora pa da bijeze. Svaka cast dijaspori, koja nikad ne zaboravlja svoju domovinu!
Dosta ih se moglo vratiti poslije rata i s nama graditi domovinu. Ali nisu, radije su ostali građani drugog reda tamo negdje i kad dođu ovdje pođu nešto komentarisati. Ko je nije branio ni gradio niti ovdje poreze plaća može doći kao turista.
Ljudi odu vani i umjesto da zaborave jad i cemer od kojeg su pobjegli oni se vracaju, zaista neshvatljivo. Umjesto da se usavrsavaju i da putuju svijetom oni se degeneziraju i blamiraju vraca kuci se u BIH gdje postaje predmet ismijavanja. Prosle godine da nije bilo dzenaze meni dragi osobe BiH ne nebi vidjela ni nakon 25 godina.
Tako je, zahvaljujem se svima koji obilaze BiH a posebno dijaspori koja nesebicno pomaze rodbinu i sl. Nemojte se ljutiti sto ima papaka koji vas ogovaraju,uvijek je bilo svakakvih budala.
Naša dijaspora spašava Bosnu,od bankrota.Ziva lova,mukotrpno zaradjena sa halalom,svake godine oporavi Bosnu.Ne mogu nikako shvatiti macehinski odnos vlasti prema njima.Treba osnovati Ministarstvo za dijasporu, kako bi se što više uključili u izgradnju Bosne.