Uspješna priča
238

Feferoni novi hit Unsko-sanskog kantona: Desetine tona odlaze na njemačko tržište

D. Be.
Blago ljuti feferoni s područja Unsko-sanskog kantona veoma su se svidjeli njemačkim dobavljačima ove poljoprivredne kulture, a najbolji podatak je već 50 tona izvezene paprike na zahtjevno evropsko tržište.

Sve više poljoprivrednih radnika u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu želi biti dio priče o bh. feferonima, a kako je sve krenulo za Klix.ba je ispričao Arif Rošić, predstavnik najvećeg otkupljivača feferona u USK-a.

On kaže da bi ova vrsta feferona mogla postati pravi hit, a da je cijela priča startala prije dvije godine.

"Imali smo pilot projekat proizvodnje feferona prije dvije godine, ali je pao na nekim sitnicama. Ja sam imao želju da uspijemo, da ispravimo greške i ušli smo profesionalnije u cijelu priču. Stanje je sada dobro", kaže nam Rošić.

On ističe da se trenutno po jednom struku paprike očekuje pola kilograma, a očekuju se još dvije berbe do kraja ove sezone

"Ako ostane lijepo vrijeme, imat ćemo jedan kilogram po struku, a to je van svake logike. Ide gušći sklop i na jedan dunum dođe 5-6 hiljada sadnica. To su prinosi 4-6 tona po dunumu što je više nego dobro", govori nam Rošić koji dodaje da bi sve moglo prerasti u jako zanimljivu priču.

Krajiški proizvdođači ove vrste paprike zadovoljili su zahtjevno njemačko tržište, ali i druge zemlje koje opskrbljuju njemački distributeri.

"Tržište je osigurano direktno za Njemačku. Isporuka se vrši svakih desetak dana kada je i berba. Imat ćemo, vjerovatno, još dvije berbe. Naš plan je napola ostvaren jer smo isporučili blizu 50 tona, a želimo 100."

Cijena kilograma kreće se oko 1,10 KM. Ipak, naš sagovornik ističe da u budućnosti neće biti potrebe za većim količinama isporuke od 100 - 150 tona.

"Potrebe cjelokupnog evropskog tržišta za ovu vrstu paprike su blizu 500 tona, a mi pravimo 100. Ali ima još vrsta paprike koje možemo proizvoditi, ali sve u svoje vrijeme", kazao je Rošić.

Za Nijemce, kao najveće tržište, kaže da su veoma zahtjevni po pitanju paprike i da ne vole veoma ljut okus.

"Mi proizvodimo specifičnu papriku, koja raste do 30 cm i neprimjetno je ljuta, ali spada u kategoriju ljutih feferona. Nijemci su zahtjevni i ne traže nešto ekstremno ljuto poput čilija", kaže Rošić.

Ističe da je cijeli proces veoma zanimljiv s obzirom da su ovo pionirski koraci, ali i da ima problema koji se rješavaju u hodu.

"Dogovori, priprema robe za zahtjevno tržište, mnogo je izazova i problema. Prednost su prijateljske zadruge oko mene sa kojima imam saradnju, koji uskaču u pomoć ako bude neki problem u vezi s transportom ili ambalažom."

Rošić nam za kraj govori da će se za mjesec dana znati koliki je uspjeh bio ove sezone, odnosno koliko se ukupno tona izvezlo na njemačko tržište.