Komentari (36)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pa čim su počele plate rasti, oni su počeli otkaze djeliti sa izgovorom da su izgubili klijente zbog inflacije. A pravi razlog je da ne žele davati visoke plate, navikli da im se robuje za 400-500KM.
Da nije smijesno bilo bi zalosno, pricate o boljim uslovima za radnike a sad kad se pojavila mogucnost povecanja minimalne plate na 1000KM kolaps sistema, firme od straha veceg rashoda otpustaju radnike, poslodavci se zale da nece moci ispostovati to i da ce morati smanjiti broj uposlenih ili cak gasiti firme. Strah i trepet u drustvu zbog pisljivih 500€ plate. Kako bi gazde vozale onda auta i posjedovali nekretnine po par stotina hiljada €.
Jednostavno mi smo robovi i jeftina radna snaga nebitno da li kao radnici u BiH ili na zapadu na poslovima koji oni ne zele da rade. To je kapitalizam i profit. Zasto bi Nijemac otvarao pogon u DE kad moze u BiH i placa 5 radnika ovdje za isti novac koji bi trebao da plati jednom svabi. Ovaj sistem je perfektan za sve osim za obicnog radnika koji se posmatra kao obican broj u moru radnika i potrosna je roba na kraju krajeva.
Proizvodi veceg dijela bh tekstilne industrije (uz par izuzetaka) su smece koje je cak i dizajnom zapelo u 80-tim goginama. Najnoviji primjer je harac u sarajevskim skolama sa uvodjenjem kecelja kako bi se spasila 'Usluznost' cije HTZ proizvode vise nitko ne kupuje jer na trzistu postoje bolji, kvalitetniji pa ako cemo tako cak i jeftiniji proizvodi.
Nije vam ovo Banglades i kina
Sto se tice uslova i treba da traze, stanje je haoticno i razlicito od firme do firme, a nigdje nije posebno dobro. Sto se tice zivotnog vijeka proizvoda, tu u vecini nemaju pravo jer su nasi proizvodi uglavnom kvalitetni. Naravno da kvalitet ne moze biti dobar za neki proizvod od par KM, ali sto je veca cijena proizvod je kvalitetniji.
Hajde ti to objasniti našim "gazdama", ako daju veću platu radniku onda ode njegova zarada...jer oni to rade radi svoje djece, moraju djeca Bentley voziti, imati apartman na moru, vikendicu na Vlašiću itd itd...treba ljude razumjeti ipak su njihova djeca u pitanju...svi se trebamo žrtvovati da ljudima pomognemo ta će EU nama govoriti protiv naših giganata...
Jel to traže i od Kine i Indije?
Pa Kina i Indija nisu kandidati za ulazak u EU....
EU traži bolje uslove i plate za bh. radnike. Bh. radnici: “Mrš, mater vam kapitalističku.”
Sve je to crpljenje nasih radnika.EU je kapitalisticka tvorevina sva nasa tekstilna industrija je LOHN posao gdje Eu kapitalisti placaju samo ruke i struju firmama koje rade za njih i tih 29 ne da donoraju nego im trebaju al kad stanu i one onda im se nece dobro pisati.
i mi u BiH tražimo od EU da nas prime u zajednicu pa nas godinama lažu i postavljaju razno razne uslove a sa ovim Deytonskim ustavom nema šanse da političari to odrade
ma mi fuserimo svugdje uvijek, jos otimaju od radnika koji se polome, uslovi nikakvi itd itd. Eto zato, plus korupcija
I da ne ucjenjuje auto industriju 😂🤣
Mi od EU očekujemo da nas poštuju i cijene kao radnike kao zemlju Europe a ne kao robove iz Afrike
Pa u vecini zemalja EU gdje si nasi, imas sva prava kao radnik, ne mogu oni uredjivati nase dvoriste. Ne moze "cuti, dobro je" a ocekivati dobre uslove
Bh. tekstilna industrija 1.9 truuuhlo
Sta treba ovo bit smjesno
Otvorite oči plata otišla sa 400 na 1200. Sad hoćeš nekog da šije a težak je to posao ukočiš se ode vid na kraju krajeva majstor si i u tome poslu. Ode kompanija u Indiju.