Najveće izvozno tržište
5

EU od bh. tekstilne industrije traži bolje uslove za radnike i duži životni vijek proizvoda

B. R.
Ilustracija: Shutterstock (Foto: T. S./Klix.ba)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: T. S./Klix.ba)
Iz Delegacije Evropske unije su poručili tekstilnoj industriji u Bosni i Hercegovini da će morati osigurati dobre uslove za radnike. Osim toga, tražit će se da proizvodi imaju duži životni vijek.
Ovo je poručeno uoči početka današnje konferencije o tekstilnoj industriji u Sarajevu. Antonella Di Sandri iz Delegacije EU je napomenula da je Unija kroz projekat EU4Business Recovery osigurala 13,7 miliona eura za 150 kompanija, pomažući održavanju 1.000 radnih mjesta i otvaranju novih 100 radnih mjesta.
Antonella Di Sandri, Delegacija EU (Foto: T. S./Klix.ba)
Antonella Di Sandri, Delegacija EU (Foto: T. S./Klix.ba)

Govoreći o tradiciji bh. tekstilne industrije konstatovala je da ona ima tradiciju kreativnosti i kvaliteta. Ukazala je da je 29 tekstilnih kompanija dobilo finansijsku i tehničku pomoć EU. Istakla je zahtjeve EU kao najvećem izvoznom tržištu tekstilne industrije Bosne i Hercegovine.

"70 posto izvoza tekstila se odnosi na EU. Bosna i Hercegovina kao kandidatkinja za članstvo u EU mora zadovoljiti nove standarde EU koji se odnose na cirkularnu ekonomiju - produžiti životni ciklus proizvoda i mora osigurati dobre uslove za radnike", naglasila je.

Daniela Zampini iz Međunarodne organizacije rada (ILO) je napomenula da se o konkurentnosti i produktivnosti ove industrije ne može govoriti ako se ne govori o pravima radnika.

Daniela Zampini, ILO (Foto: T. S./Klix.ba)
Daniela Zampini, ILO (Foto: T. S./Klix.ba)

U posljednjih nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini je zatvoreno više tekstilnih kompanija. Mnoge od njih bile su dobavljači stranih kompanija, među kojima su i svjetski brendovi.

Ekonomista Igor Gavran je istakao da ekonomski motivi jesu bili preovladavajući prilikom donošenja odluke o zatvaranju proizvodnih pogona. Podsjetio je da ta odluka dobrim dijelom ovisila o odluci stranih kompanija za koje su ti pogoni radili. No, smatra da su domaće kompanije propustile priliku da razviju svoje brendove. I on je zamjerio nekorektan odnos vlasnika proizvodnih pogona prema radnika.