Sve je blokirano
602

Direktor "Zraka" uložio žalbu na odluku o stečaju: Imamo novac, a radnicima ne možemo isplatiti platu

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Uprkos tome što bi preduzeće "Zrak" u ovoj godini čekala realizacija ugovora teških nekoliko miliona konvertibilnih maraka Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o stečajnom postupku.

Direktor ovog preduzeća Edin Čano potvrdio je za Klix.ba da je na ovu odluku u ponedjeljak uložena žalba.

Kako nam je rekao stečajni upravnik ne postupa u skladu sa svojim ovlaštenjima te je zamijenio pečate i onemogućio isplatu plata radnicima iako sredstva na računu postoje. Osim toga, radnicima nije uplaćeno ni zdravstveno osiguranje.

"Imamo i zahtjeve za poslovne angažmane iz Turske, Njemačke, ali smo zakočeni. Proglašen je stečaj, došao je stečajni upravnik i promijenio pečat, sve je blokirao bez obzira na to što u Rješenju piše da se nastavi s proizvodnjom. On ništa nije želio da potpiše, radnicima nije uplaćeno zdravstveno osiguranje, ne dijelimo im plate, imamo pare na računu, a onemogućeni smo da isplatimo radnike", kaže nam Čano.

Čano: Proizvodnja neće biti obustavljena (Foto: D. S./Klix.ba)
Čano: Proizvodnja neće biti obustavljena (Foto: D. S./Klix.ba)

Dodaje da je stopirana prodaja proizvoda u domaćem prometu koja je ranije obavljana bez problema.

"Sve bi trebalo raditi normalno do izvještajnog ročišta koje je zakazano za 13. juli. Međutim, stečajni upravnik je zamijenio pečate i blokirao firmu. Ali, mi radimo, proizvodnja se neće obustaviti. Radnici su se izborili da se proizvodnja pokrene, a stečajnoj mafiji neće uspjeti ovo što su naumili", zaključuje Čano.

Dio Rješenja o stečajnom postupku (Foto: Klix)
Dio Rješenja o stečajnom postupku (Foto: Klix)

U Rješenju o otvaranju stečajnog postupka navodi se da se stečajnom upravniku treba predate imovina i dokumentacija stečajnog dužnika kako bi sačinio detaljan popis koji je potrebno dostaviti stečajnom sudiji najkasnije u roku od 45 dana od dana imenovanja.