{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deblokiranjem Elektroprenosa bit će otvoreno novih 1.000 radnih mjesta

31.3.2014. u 12:31
57
179
Deblokiranjem Elektroprenosa bit će otvoreno novih 1.000 radnih mjesta
57
Entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić koji su danas prisustvovali Skupštini akcionara Elektroprenosa u Sarajevu na konferenciji za medije su izjavili kako su donesene i potvrđene odluke kojima je deblokirana ova državna kompanija, što će u perspektivi donijeti nove investicije i nova radna mjesta.
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je istakao da je imenovanjem nove uprave Elektroprenosa promijenjenaklima u ovoj kompaniji, kako unutar Elektroprenosa, tako i između akcionara. Prema njegovim riječima, sada se može očekivati da Elektroprenos nakon godina blokade profunkcioniše u punom kapacitetu.

"Osim raspodjele (između Federacije i RS-a) dobiti koja je ostvarena od 2007. do 2012. godine u iznosu 98 miliona KM, dogovoren je i plan investicija za naredne tri godine u iznosu 333,8 miliona KM (137,2 miliona KM u RS-u, a ostatak u FBiH) što će značiti otvaranje novih 1.000 radnih mjesta kroz angažovanje različitih firmi za te projekte. Riječ je o projektima koji će između ostalog pospješiti kvalitet i povezanost distributivne mreže sa ostatkom Evrope te dovesti do nastavka ranijih investicija. Nastojat ćemo da taj posao pripadne domaćim kompanijama", kazao je Nikšić.

Kada je riječ o raspodjeli 98 miliona KM koji će biti uplaćeni u budžete FBiH i RS-a, Nikšić je kazao da će oko 58 miliona KM, koliko će pripasti Federaciji, u ovom entitetu biti usmjereno na poticaje zapošljavanja te osiguranje povoljnih kreditnih linija, kao i za izmirenje dijela starih obaveza, budući da je ovaj novac bio planiran u budžetu za prošlu godinu.

Premijerka Cvijanović je istakla kako će u RS-u 40 miliona iz dobiti Elektroprenosa biti usmjereno također na podmirivanje dijela obaveza iz prošle godine, te za poticaje u oblasti poljoprivrede i izvoza. Ona je naglasila da je uz dogovor kadrovski popunjena nova uprava što bi trebalo osigurati da kompanija profunkcioniše bez većih problema.

Entitetski premijeri su istakli kako očekuju da deblokada ove značajne državne kompanije donese novi zamah bh. ekonomiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: