Privreda
3

Davutoglu: BiH ima svijetlu budućnost, ako se naprave reforme

Piše: Am. Dž.
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina za privlačenje stranih investitora treba efikasniju birokratiju, viziju zemlje i povjerenje u politički sistem.

On se obratio prisutnima na Petoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF) tokom panela "Regional Strategic Outlook" (Regionalni strategijski izgledi).

Istakao je da se regija Jugoistočne Evrope nalazi u kritičnom trenutku transformacije, te je posebno podvukao prednosti regije: geografski položaj, ljudske resurse, prirodna bogatstva, kao i veliki potencijal u turizmu.

"Turska je za 10 godina četiri puta povećala svoj GDP. Mi nismo otkrili naftna polja niti smo posudili 100 milijardi eura. Postigli smo to tako što smo naše ljude poveli ka viziji Turske kao prosperitetne zemlje", rekao je Davutoglu.

Upozorio je na važnost reforme birokratske uprave u BiH, po uzoru na Tursku, gdje je novu firmu moguće registrovati za nekoliko sati.

"BiH je bogata zemlja sa vrijednim ljudima. Ono što preostaje jeste da se radi na efikasnosti birokratije, viziji zemlje i povjerenju u politički sistem. BiH ima svijetlu budućnost, ako se naprave reforme", rekao je Davutoglu.