Bez korekcija
53

Cijene goriva u FBiH danas identične jučerašnjim, u RS-u sutra najavljeno sniženje

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Iako je ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović jučer nakon sastanka s predstavnicima najznačajnijih distributera naftnih derivata u FBiH najavio da građani od danas mogu očekivati niže cijene goriva, na benzinskim pumpama do toga nije došlo, sudeći prema današnjim cijenama.

Sastanak federalnog ministra s naftašima uslijedio je nakon tri dana protesta vozača zbog visokih cijena goriva širom zemlje. Zaključak susreta u Mostaru bila je najava pojeftinjenja goriva za najmanje 0,05 KM uz opasku da bi optimalno bilo da cijene budu niže za 10-15 feninga. Naglašeno je i da su transporteri naftnim derivatima također iskazali spremnost da i oni snize cijene.

Ipak, danas na benzinskim pumpama ista slika. Cijene identične jučerašnjim. Litar dizela se kreće između 2,16 KM i 2,36 KM, dok se za litar benzina plaća između 2,31 i 2,41 KM. Cijena auto plina (LPG) iznos od 1,11 KM do 1,16 KM.

Stižu zahtjevi

U Ministarstvu trgovine kazali su da pristižu zahtjevi za sniženje cijene goriva za po pet ili deset feninga, zavisno od podnosilaca zahtjeva, a promjena cijene će nastupiti u petak, 15. juna, za firme koje su dostavile obrasce u utorak.

U kompaniji HIFA za Klix.ba su kazali da se cijene na njihovim pumpama danas nisu mijenjale i da nije poznato da li će i kada doći do korekcije, osim u petak kada imaju tradicionalni bajramski popust za svoje kupce.

U INA Grupi nisu željeli komentarisati da li je njihova kompanija snizila cijene goriva dodavši da se takve odluke donose na državnom nivou. Na našu konstataciju da je u utorak ministar Vujanović najavio pojeftinjenje goriva za minimalno 0,05 KM, s obzirom na to da su distributeri naftnih derivata već uputili zahtjeve za sniženje rečeno nam je da i uprkos tome i dalje nemaju informaciju o datumu korekcija cijene.

Ni Petrolove pumpe danas nisu mijenjale cijene. Iz ove kompanije za Klix.ba je rečeno da će danas u skladu s uslovima na svjetskom tržištu i cjenovnom politikom kompanije razmotriti zahtjev za korekciju cijena Federalnog ministarstva trgovine te nakon toga uputiti Federalnom Ministarstvu trgovine, odsjeku za cijene, prijedlog korekcija.

Oni ističu da korekcija cijena po zakonskim okvirima može stupiti na snagu tri dana od odobrenja Federalnog Ministarstva te da je Petrol za sve kupce već odavno omogućio popust čak do 0,09 KM po litru na Q MAX goriva, svakog vikenda za vlasnike Zlatne Petrol kartice. Pitanje koje kompanija Petrol ima je kako dalje s planiranim investicijama, i prije svega s razvojem te širenjem poslovanja na tržištu BiH.

"Smatramo da je ovakav način rada i ambijenta koji se stvara neodrživ, te pozivamo na dijalog sve odgovorne strane", rekli su iz Petrola.

Podsjetimo, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je jučer nakon sastanka potvrdio da su već stigli zahtjevi benzinskih pumpi da se snizi cijena goriva i to već od srijede (danas).

"Zahtjevi za snižavanje cijena su već pristigli, a i obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže. Trocifren broj zahtjeva je došao od kompanija koje posluju derivatima", istakao je ministar Vujanović jučer u Mostaru i dodao da sniženje cijena zavisi od kompanije do kompanije.

Šarović: Može se utjecati na cijenu nafte

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da postoji mogućnost da Vlade Republike Srpske i Federacije BiH, na prijedlog resornih ministarstava, ograniče cijenu nafte i naftnih derivata.

"Iz najava u proteklih dan-dva vidimo da je to moguće. To je pokazatelj da se može utjecati na cijenu nafte i naftnih derivata. Sigurno da postoje rezerve za smanjenje cijena goriva. Koliko će to biti ne znam, ali u svakom slučaju mislim da je to dobar početak", izjavio je Šarović.

Prema njegovim riječima, ozbiljno je pitanje i stvar inspekcijskih organa da li postoje karteli i udruženja koja se dogovaraju o cijeni goriva i visini marže.

U drugom bh. entitetu Republikci Srpskoj od sutra se očekuju niže cijene goriva na benzinskim pumpama.

"Cijene naftnih derivata na pumpama u Republici Srpskoj od sutra će biti niže, a pojedini distributeri su već danas snizili cijene za 0,05 KM po litru goriva", saopćeno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

Protesti nezadovoljnih vozača blokiranjem saobraćajnica u Sarajevu, Banjoj Luci, Prijedoru, Tuzli, Zenici, Visokom, Mostaru i drugim mjestima u BiH očito su urodili plodom.