{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijedić: Željeznice FBiH nude posao radnicima Gredelja

F
24.10.2014. u 16:24
47
30
Bijedić: Željeznice FBiH nude posao radnicima Gredelja
47
Bijedić: Željeznice FBiH nude posao radnicima Gredelja
Enver Bijedić
Javno preduzeće Željeznice Federacije BiH ponudilo je radnicima Gredelj Rewoma iz Dobošnice da od 1. novembra počnu s radom u Željeznicama FBiH, izjavio je za Agenciju Fena federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.
Radnici Gredelja - Rewom d.o.o. Dobošnica, kako je poznato, žrtve su loše privatizacije i gotovo je nemoguće riješiti imovinsko pravne odnose budući je većinski vlasnik firme "Gredelj-Revom" iz Dobošnice Tvornica željezničkih vagona - "Gredelj" iz Zagreba koja je u stečaju.

Do rješenja za radnike Gredelja pokušalo se doći na sastanku koji je krajem septembra održan u u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija kada je odlučeno da se radnici iz ove firme prebace u radionicu u Rajlovcu Željeznica FBiH gdje bi ostali do osposobljavanja radionice u Banovićima. Tada je planirano da u radionicu u Rajlovcu u početku pređe 30 do 40 radnika Gredelja, a u narednom periodu i ostali koji žele i mogu da rade.

Grupa radnika Gredelja početkom ove sedmice protestovala je ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu tražeći od stečajnog upravnika zagrebačkog "Gredelja", koji je većinski vlasnik pogona u Dobošnici, da zaustavi njihovu agoniju. Kazali su tom prilikom da su uvjereni da se njihova firma može spasiti u vrlo kratkom vremenu jer postoje potrebni kapaciteti da radnici nastave raditi, ali da je za to potrebna dobra volja.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: