{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Srbija imaju zadovoljavajući kvalitet goriva, Albanija ispod granice

F
28.5.2014. u 11:57
3
26
BiH i Srbija imaju zadovoljavajući kvalitet goriva, Albanija ispod granice
3
BiH i Srbija imaju zadovoljavajući kvalitet goriva, Albanija ispod granice
Dvodnevni simpozij ''Regionalna saradnja-put do bolje kvalitete goriva'' počeo je danas u Sarajevu u organizaciji kuće za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe Inspekt RGH iz Sarajeva.
Simpozij je nastavak aktivnosti vezanih za regionalnu saradnju laboratorija kada je riječ o nafti i naftnim derivatima. Prvi simpozij je organiziran prije tri godine u Makedoniji, a domaćin prošlogodišnjeg bila je Srbija.

Organizatori smatraju da aktivnosti na poboljšanju nafte i naftnih derivata u regiji vode kroz laboratorijsku detekciju i saradnju stručnjaka uz uvezivanje i razmjenu iskustava i dostignuća u oblasti kontrole goriva.

Danijela Veselinović uime Organizacionog odbora simpozija za Agenciju Fena je kazala da je cilj simpozija međusobna saradnja laboratorija i razmjena iskustava, te da treba da rezultira poboljšanjem kontroliranja goriva u regiji, a time i poboljšanjem kvaliteta goriva.

Dodala je i da je jedan od ciljeva simpozija da se napravi udruženje i asocijacija laboratorija koja će regionalno da bude povezana i koja će imati sačinjen akt ili memorandum da bi laboratorije lakše funkcionirale u smislu razmjene uzoraka za međulaboratorijska ispitivanja.

Regionalne laboratorije u saradnji s Regionalnim centrom za životnu sredinu za srednju i istočnu Evropu (REC) organizirali su do sada dva međulaboratorijska ispitivanja, čiji su rezultati pokazali da BiH i Srbija imaju zadovoljavajući kvalitet goriva, a da je u Albaniji nešto ispod granica.

Pokazivanje nezadovoljavajuće kvalitete goriva, dodaje Veselinović, govori da je neophodno uvođenje monitoringa na pumpama, a što BiH već ima.

"Srbija taj sistem nema, tako da radimo da sistem monitoringa bude uveden regionalno", rekla je.

Laboratorije će , kako je najavljeno, nastaviti saradnju s REC-om da bi bile napravljene analize na godišnjem nivou u regiji.

Zaključci simpozija planirani su za sutra, kada će biti upriličen i izbor novog Organizacionog odbora i izbor organizatora za četvrti simpozij.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: