{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkanski paradoks: Nafta u svijetu pojeftinila, a na Balkanu cijene iste

A
21.8.2013. u 10:36
11
49
Balkanski paradoks: Nafta u svijetu pojeftinila, a na Balkanu cijene iste
11
Balkanski paradoks: Nafta u svijetu pojeftinila, a na Balkanu cijene iste
Foto: AFP
Prema posljednjim podacima sa tržišta naftom i naftnim derivatima, cijene nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi su opale ispod 107 i 110 dolara po barelu.
Tako je barel nafte na berzi u New Yorku koštao za oktobarski rok isporuke 106,52 dolara, ili 34 centa manje nego na kraju prethodnog poslovanja.

Isto tako, na berzi u Londonu barel nafte za isporuku u oktobru koštao je 109,52 dolara, ili 38 centi manje nego na kraju poslovanja prošle sedmice.

Podaci o sve boljem stanju zdravlja američke privrede ponovo su izazvali špekulacije da će FED smanjiti 85 milijardi dolara vrijedne mjesečne stimulacije za podsticanje privrednog rasta u Americi.

Međutim, trgovci naftom vjeruju da će Američka centralna banka (FED) uskoro objaviti da smanjuje monetarne stimulanse za podsticanje rasta najveće svjetske ekonomije.

Stimulativne mjere FED-a primjenjuju se od početka finansijske i ekonomske krize u 2008. godini koja se još uvijek osjeća diljem svijeta.

Također, američki mediji tvrde da bi se FED mogao odlučiti za ublažavanje stimulativnog programa već početkom idućeg mjeseca što bi moglo uzrokovati i pojeftinjenje nafte i naftnih derivata.

S druge strane, istraživanja tržišta pokazuju da su u skoro svim zemljama Balkana cijene nafte i naftnih derivata znatno visoke i da su se gotovo izjednačile sa cijenama nafte u evropskim zemljama u kojima je životni standard građana na znatno višem nivou.

Tako je u julu ove godine najveće povećanje cijena od zemalja Balkana zabilježeno u Crnoj Gori, koja je regionalni lider po skupom gorivu. Prema posljednjim zvaničnim podacima, trenutno cijena euro dizela 95 u Crnoj Gori iznosi 1,29 odnosno 1,38 eura.

Gorivo je poskupjelo i u Hrvatskoj te je nova cijena litre bezolovnog 95 oktana 1,42 eura, bezolovnog 98 oktana 1,46 eura i dizela 1,33 eura.

Isto tako, u maju je na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH poskupjelo gorivo za 0,05 KM po litru. Cijena bezolovnog 95 oktana u BiH košta 1,20 eura, bezolovnog 98 oktana 1,22 eura i dizela 1,20 eura.

Također, nova cijena litre bezolovnog 95 oktana u Albaniji iznosi 1,29 eura, bezolovnog 98 oktana 1,38 eura i dizela 1,28 eura.

U Srbiji je došlo do blagog pojeftinjenja cijena nafte, pa tako euro premijum BMB 95 košta 1,29 eura i dizela 1,31. Cijena goriva u Srbiji se svakih 15 dana usklađuje sa cijenama na svjetskom tržištu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: