Privreda
32

Ekonomska enigma: Cijena nafte u svijetu konstantno opada, a u BiH raste

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako posljednjih sedmica cijena naftne i naftnih derivata diljem svijeta konstantno opada, prema navodima Ministarstva trgovine Federacije BiH, u većem bh. entitetu će u narednom periodu ipak doći do porasta cijene dizela i autoplina.

Prema posljednjim podacima sa tržišta naftom i naftnim derivatima do kojih su došli dopisnici agencije Anadolija, cijene nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi su prethodnih sedmica opale ispod 107 i 110 dolara po barelu.

Naftni trgovci u Americi i Evropi posljednjih sedmica su značajno oborili cijenu najvažnije energetske sirovine zbog očekivanja odluke Američke centralne banke (FED) da ublaži, a potom i ukine stimulativni program za pomoć američkoj privredi.

Stimulativna politika FED-a, koja se primjenjuje od izbijanja velike finansijske krize, podstakla je rekordan pad kamatnih stopa u SAD-u, ali i mnogim drugim zemljama, dok bi ublažavanje i ukidanje takvog programa u znatnoj mjeri utjecalo i na pojeftinjenje nafte, ali i drugih vitalnih sirovina u svijetu.

Ipak, cijene nafte i naftnih derivata u zemljama Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, posljednjih nekoliko mjeseci konstantno su rasle ili se uopće nisu mijenjale, dok se istovremeno nisu značajnije popravljali najvažniji ekonomski parametri zemalja regiona poput stope nezaposlenosti, prosječne plate, prosječne penzije i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Tako je, prema posljednjim podacima na pojedinim benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine, već došlo do povećanja cijena eurodizela za pet feninga, pa litar bezolovnog 95 oktana košta 1,20 eura i dizela 1,20 eura.

Od zemalja regiona Balkana, najveće cijene nafte su u Crnoj Gori gdje trenutno cijena benzina 95 iznosi 1,38 i dizela 1,29 eura, što je isto kao i u prethodnih nekoliko mjeseci i ta cijena je skoro kao u nekim bogatim evropskim zemljama.

Nadalje, cijena litre bezolovnog 95 oktana u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima BIHAMK-a, iznosi 1,40 eura i dizela 1,31 eura, što je neznatno manje u odnosu na cijene nafte prije nekoliko sedmica.

Također, najnovija cijena litre bezolovnog 95 oktana u Albaniji iznosi 1,29 eura i dizela 1,28 eura što je skoro isto u poređenju sa cijenama nafte i naftnih derivata u toj zemlji u proteklih nekoliko sedmica.

Prema posljednjim podacima BIHAMK-a, u Srbiji benzin 95 košta 1,32 eura, koliko košta i litar dizela, što je za nekoliko feninga skuplje u odnosu na cijene ovih derivata prethodnih sedmica.

Od evropskih zemalja, još uvijek najskuplje gorivo toče stanovnici Norveške gdje litar bezolovnog 95 košta 1,92 eura, a cijena dizela je 1,75 eura što je za oko 0,05 eura jeftinije u odnosu na prethodne mjesece.

Također, prema posljednjim podacima BIHAMK-a, u Austriji litar bezolovnog benzina 95 oktana iznosi 1,42 eura i dizela 1,35 eura, dok je u Danskoj litar bezolovnog 95 oktana iznosi 1,63 eura i euro dizela 1,44 eura.

Francuzi za litar bezolovnog benzina 95 oktana trenutno plaćaju 1,55 eura i dizela 1,41 eura, što je, isto tako, za nekoliko feninga manje u odnosu na cijene ovih naftnih derivata prošlih mjeseci.

Također, prethodnih mjesecu je i u Njemačkoj došlo do pada cijena nafte, pa tako trenutna cijena bezolovnog 95 oktana iznosi 1,61 eura, a dizela 1,39 eura.

I u Švedskoj je u prethodnih nekoliko mjeseci zabilježen značajan pad cijene nafte i naftnih derivata, pa tako litar bezolovnog 95 oktana u toj zemlji košta 1,68 eura, a dizela 1,66 eura.

S druge strane, najniže cijene u Evropi su i dalje u naftom bogatoj Rusiji gdje litar bezolovnog 95 košta 0,73 eura, dok je litar dizela 0,75 eura, što je također za oko tri feninga manje nego prijašnjih mjeseci.