{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkanski paradoks: U svijetu gorivo sve jeftinije, na Balkanu sve skuplje

A
29.5.2013. u 16:18
198
36
Balkanski paradoks: U svijetu gorivo sve jeftinije, na Balkanu sve skuplje
198
Balkanski paradoks: U svijetu gorivo sve jeftinije, na Balkanu sve skuplje
Iako cijene nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu značajno opadaju, u posljednje vrijeme u većini zemalja Balkana su istovremeno cijene nafte znatno porasle ili se nisu mijenjale.
Prema posljednjim podacima, cijene nafte u svijetu od početka godine pale su na 90 američkih dolara po barelu, što je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina. Zalihe goriva stvorene u SAD-u, ali i očekivani pad tražnje nakon obeshrabrujućih podataka o kineskoj industriji oborili su cijenu nafte u svijetu.

Ipak, u zemljama Balkana sniženje cijena goriva nije zabilježeno kao što su građani regije očekivali. U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini gorivo je dodatno poskupjelo, što predstavlja veliko opterećenje za ionako “mršav džep” većine domaćih potrošača u tim zemljama.

Tako je od prije nekoliko dana na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH poskupjelo goriva za 0,05 KM po litru. Tako, prema najnovijim podacima, cijena bezolovnog 95 oktana u BiH iznosi 1,20 eura, bezolovnog 98 oktana 1,22 eura i dizela 1,20 eura.

Također, u Hrvatskoj je došlo do poskupljenja, te prema novim cijenama, litar bezolovnog 95 oktana iznosi 1,35 eura, bezolovnog 98 oktana 1,40 eura i dizela 1,25 eura.

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić je, za agenciju Anadolija, kazao da bi cijene nafte i na Balkanu trebale opadati zbog trenda pojeftinjenja goriva u svijetu.

“Cijena nafte trebala bi padati i u regiji, jer posljednjih sedmica opada cijena nafta u svijetu, posebno u SAD-u i Kini. Prošli mjesec je zabilježen kao mjesec s najvišim nivoom stvorenih zaliha u svijetu i stoga nikako se ne bi smjelo desiti da gorivo poskupljuje”, smatra Hasić.

Podsjetio je da obično gorivo u BiH poskupljuje kada dođe do poskupljenja nafte i u svijetu.

“Međutim, vrlo rijetko se dešava da nafta u BiH pojeftini kada dođe do pada cijena goriva u svijetu. Tržište je prepušteno samome sebi, tako da cijene nafte u BiH i regiji nisu realne, ako se ima u vidu loša ekonomska situacija građana, nizak životni standard, GDP i kupovna moć većine stanovnika”, kazao je Hasić.

Prosječne cijene goriva u Srbiji niže su u odnosu na cijene koje su važile na kraju 2012. godine. Tako cijene nafte u Srbiji iznose: Euro Premijum BMB 95 1,32 eura i Dizela 1,32. Zanimljiv je podatak da se cijena goriva u Srbiji svakih 15 dana usklađuje sa cijenama na svjetskom tržištu.

Cijene nafte i naftnih derivata u Crnoj Gori nisu se značajno mijenjale, pa tako cijena bezolovnog 98 i 95 trenutno iznosi 1,35 odnosno 1,32 eura.

Kao u Srbiji, cijene goriva u Crnoj Gori se svakih 15 dana usklađuju s kretanjima na svjetskom tržištu nafte.

Također, cijene goriva u Sloveniji dostigle su rekordni nivo, pa tako litar bezolovnog 95 u toj zemlji iznosi 1,48 eura, bezolovnog 98 1,52 eura i litar dizela 1,35 eura.

Hasić napominje da je država odgovorna za “divljanje cijena nafte”, naglasivši da moraju postojati određeni parametri prilikom formiranja cijene goriva.

“Najbitnije je da cijene nafte u BiH formiraju prema stvarnim promjenama cijena nafte u svijetu, kao i zalihama naftnih derivata. Također je vrlo značajno da se ima u vidu kupovna moć stanovnika kod formiranja cijene nafte u BiH i zemljama regije”, tvrdi Hasić.

Ako posmatramo ostatak Evrope, najskuplje gorivo je i dalje u Norveškoj koja je također zabilježila pad cijena u odnosu na prošlu godinu. Za litar bezolovnog 95 u toj zemlji potrebno je izdvojiti 1,97 eura, litar bezolovnog 98 iznosi 2,07 eura, a cijena dizela je 1,80 eura po litru.

S druge strane, najniže cijene su i dalje u naftom bogatoj Rusiji gdje je litar bezolovnog 95 0,79 eura, dok je litar dizela 0,81 eura po litru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: