Privreda
12

Afera Tuš: Uskoro sastanak sa oštećenim dobavljačima u BiH

Piše: I.P.
U ponedjeljak će biti održan sastanak predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH i oštećenih dobavljača kojima slovenska kompanija Tuš duguje preko 20 miliona KM.

Sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTK) dogovoreno je preuzimanje koordinacije u vezi slučaja Tuš jer oštećene firme dolaze sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

"Problem nadilazi lokalne i entitetske komore, imamo problem na cijelom tržištu. Dogovoren je jedan protokol daljnjih aktivnosti sa VTK, a u ponedjeljak će biti održan sastanak svih oštećenih firmi i predstavnika VTK. Očekujemo da će se na sastanku razgovarati o daljim aktivnostima u cilju zaštite naših potraživanja", rekao je za Klix.ba Nedim Kalamujić, vlasnik jedne od oštećenih bh. firmi.

VTK je kontaktirala lica koja su se javila kao oštećena u poslovanju sa Tušom, a dolazak je potvrdilo oko 50 kompanija.

Danas je u Banja Luci održan sastanak Privredne Komore RS i firmi koje se smatraju oštećenima u poslovanju sa kompanijom Tuš. Predsjednik područne komore Banja Luka Goran Račić rekao je kako su u rasvjetljavanje slučaja uključeni Poreska uprava RS, Inspektorat RS i Odjeljenje za provredni kriminal Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Sekretar Asocijacije trgovine u VTKBiH Muris Pozderac potvrdio je da će sastanak u Sarajevu biti održan, ali nije mogao sa sigurnošću reći da li sastanak u Banja Luci ima veze sa istim.

"Pretpostavljam da su razgovarali o sastanku, a i ne znam da li se Privredna komora FBiH očitovala po ovom pitanju. Mi smo poziv uputili predstavnicima komora entiteta i Brčko Distrikta i sve dobavljače", rekao je Pozderac za Klix.ba.

Podsjećamo, Tuš je obznanio da će zatvoriti poslovne prostore i napustiti Bosnu i Hercegovinu zbog, kako tvrde, velikih šteta uzrokovanih majskim poplavama, ali i zbog neažurnosti domaćih dobavljača.

Isti ti dobavljači tvrde kako ih je slovenska firma oštetila za minimalno 20 miliona KM i da je posrijedi velika prevara.