ECB
0

Pozajmica bankama od gotovo 150 milijardi eura

FENA
Evropska središnja banka (ECB) saopćila je u srijedu da će bankama zone eura posuditi 149,5 milijardi eura (196,8 milijardi dolara) s rokom otplate od tri mjeseca, kako bi zadovoljila njihove potrebe za likvidnošću do kraja ove godine.

ECB je navela da je 270 banaka eurozone zatražilo da na toj specijalnoj aukciji dobije neograničenu svotu novca s rokom otplate od 98 dana, po baznoj kamatnoj stopi ECB-a od jedan posto, prenijela je agencija Bloomberg.

Bankama zone eura u četvrtak stiže za otplatu ukupno 96,9 milijardi eura 12-mjesečnih kredita, a u petak 38,2 milijarde eura tromjesečnih kredita.

Povlačenje ECB-a iz izvanrednih stimulansa komplicira zabrinutost za fiskalno zdravlje nekih članica zone eura, uključujući Irsku, Španjolsku i Grčku.

Mada je središnja banka eurozone ukinula šestomjesečne i 12-mjesečne zajmove, predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet je početkom ovog mjeseca izjavio da će ECB nastaviti nuditi bankama neophodnu količinu gotovine do kraja prvog kvartala 2011. kako bi pomogla u ponovnom uspostavljanju kreditiranja u 16-članoj zoni eura.

"Potrebe banaka u likvidnosti su i dalje prilično velike i one će ovisiti od ECB-a", izjavio je financijski strateg u tvrtki Helaba Trust GmbH u Frankfurtu Ulf Kraus i dodao da "kriza još nije okončana i kako današnja cifra pokazuje da je ECB donijela ispravnu odluku da nastavi s neograničenim odobravanjem kredita".

ECB, međutim, već traži načine da smanji ovisnost banaka od njenih izvanrednih mjera za odobravanje likvidnosti.

Član Vijeća guvernera ECB-a Yves Mersch je u intervjuu listu Neue Zürcher Zeitung rekao da se"fenomenu "ovisnosti banaka od gotovine radi i da će rješenje biti predstavljeno vjerojatno na nekom od sastanaka ECB-a sljedećih mjeseci.