Čelnik Evropske centralne banke
0

Poskupljenje roba ne bi trebalo rezultirati zahtjevima za većim platama

FENA
Jean-Claude Trichet (Foto: Reuters)
Jean-Claude Trichet (Foto: Reuters)
Rast cijena roba ne bi trebao rezultirati zahtjevima za povećanjem plata, ocijenio je u nedjelju čelnik Evropske centralne banke (ECB) u razgovoru za Wall Street Journal.

Jean-Claude Trichet ostaje pri stajalištu da je najbolji put oporavka ekonomije u eurozoni onaj budžetskih ušteda i upravljanja inflatornim pritiscima.

"Sve centralne banke u razdobljima obilježenim pritiscima na jačanje inflacije, izazvanim rastom cijena roba, moraju biti vrlo oprezne kako bi se spriječio efekt prelijevanja na domaće cijene", kazao je Trichet u razgovoru iz ureda u sjedištu ECB-a u Frankfurtu.

Čini se da je time čelnik ECB-a pokušao obuzdati inflatorna očekivanja. Radnici suočeni s rastom cijena roba u dužem razdoblju mogli bi zauzvrat zahtijevati povećanje plata.

"U ovome trenutku ne očekujemo dugoročne učinke, a svi su svjesni toga da nećemo dopustiti da dođe do efekta prelijevanja", istaknuo je.

U razgovoru za WSJ objavljenom uoči ovosedmičnog održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Trichet je nadalje kazao da neće dopustiti da slabosti u ekonomijama Irske i Grčke odgode povećanje ključnih kamatnih stopa ako cjenovna stabilnost bude dovedena u pitanje.

Iako mjere štednje u Irskoj i Grčkoj, kao i drugdje, povećavaju nezaposlenost, Trichet odlučno odbacuje kritike poput onih iz Ujedinjenih naroda koji su prošli sedmice upozorili da bi budžetske mjere mogle izazvati novu ekonomsku krizu u Evropi.

"Ne prihvatam olake ocjene koje bi navodile na zaključak da se provedbom razboritijih fiskalnih mjera koči rast", kazao je Trichet.

Sjedinjene Američke Države, uz potporu čelnika američke centralne banke Fed Bena Bernankea, odlučile su se za pakete poticaja kako bi potpomogle oporavak ekonomije, za razliku od nekih evropskih ekonomija koja muku muče s izlaskom iz krize.

"Nije na meni da dijelim savjete ostalim razvijenim ekonomijama", kazao je Trichet.