Jean-Claude Trichet
0

"ECB bi mogla povećati kamatne stope"

FENA
Jean-Claude Trichet  (Foto: AP)
Jean-Claude Trichet (Foto: AP)
Evropska središnja banka (ECB) sljedećeg bi mjeseca mogla povećati kamatne stope u nastojanju da suzbije rastuće inflatorne pritiske, izjavio je predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet.

"Povećanje kamatnih stopa je moguće sljedećeg mjeseca", rekao je Trichet u Frankfurtu, nakon što je središnja banka zone eura u četvrtak na redovitom mjesečnom sastanku ostavila svoju ključnu kamatnu stopu na rekordno niskoj razini od jedan posto.

On je međutim dodao da to moguće povećanje neće neminovno značiti i početak "niza" takvih poteza.

Trichet je nagovijestio pooštravanje politike u vrijeme kada se Irska i Grčka bore da ispune uvjete prošlogodišnjih zajmova Evropske unije za spašavanja i kada vlade članica EU-a pripremaju plan za okončanje krize.

Postoji međutim opasnost da će povećanje kamatnih stopa radi suzbijanja inflacije pojačati financijske tenzije koje su još prisutne na tržištima obveznica u eurozoni.

Euro je nakon ove izjave Tricheta ojačao više od 0,9 posto, na najvišu razinu od novembra i tokom popodneva je u Frankfurtu ugovaran po 1,3950 dolara.

Prinos na dvogodišnje njemačke vladine obveznice, orijentacijske za zonu eura, snižen je za 18 baznih bodova, na 1,713 posto, prenijela je agencija Bloomberg.