{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova poskupljenja, veće kamate i novi udari na novčanike

F
2.5.2011. u 12:59
0
3
Nova poskupljenja, veće kamate i novi udari na novčanike
0
Nova poskupljenja, veće kamate i novi udari na novčanike
Foto: Reuters
Evropska centralna banka (ECB) najavljuje podizanje kamatne stope i to će se najprije odraziti na novčanike potrošača, a od daljih poskupljenja i rasta inflacije neće biti pošteđene ni zemlje jugoistočne Evrope.
Njemački zavod za statistiku u najvećoj privredi na Kontinentu, zabilježio je u aprilu stopu inflacije od 2,4 posto, najveću u protekle tri godine, a stručnjaci prognoziraju daljnja poskupljenja, prenijela je njemačka medijska kuća Deutsche Welle.

Stopa inflacije u Njemačkoj prvenstveno je porasla zbog poskupljenja goriva što su najprije osjetili vozači. U ovom trenutku ima mnogo razloga za daljnji rast inflacije, a jedan od njih je, naprimjer, razvoj političke situacije u Sjevernoj Africi.

Cijene su u stalnom porastu od jeseni 2010. Sve dok inflacija nije veća od dva posto, ECB ne vidi opasnost za stabilnost cijena.

Međutim, budući da je inflacija u Njemačkoj prešla tu bolnu granicu, a trend je u porastu, u ECB-u se polako primjećuje "alarmantno raspoloženje".

ECB je imala, tokom posljednje dvije godine, najnižu kamatnu stopu u historiji od jedan posto, a svrha joj je bila da podstakne privredu u najvećoj regionalnoj integraciji u svijetu tokom finansijske krize.

Sada sve ukazuje da će, zbog sve većeg rizika od rasta inflacije, ECB, koja je zadužena za davanje kredita bankama država Evropske unije, uskoro povećati svoje kamatne stope.

Početkom aprila, kamatna stopa je već podignuta sa jedan na 1,25 posto, ali tu očito neće biti kraj. Banke koje budu posuđivale novac od ECB-a, automatski će povećati stope svojih kredita, što će se opet najprije odraziti na džep potrošača i preduzetnika.

Ovaj rast imat će uticaja i na banke u jugoistočnoj Evropi, koje se najvećim dijelom nalaze u vlasništvu nekih od zapadnoevropskih banaka, a time i na potrošače i preduzetnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: