Olli Rehn
0

"Evropska centralna banka ključna za stabilnost eurozone"

FENA
Olli Rehn (Foto: Press Assoc.)
Olli Rehn (Foto: Press Assoc.)
Evropska centralna banka (ECB) ključna je za stabilnost eurozone i postoje zdravi temelji za to da banka nastavi da igra ulogu stabilizatora, izjavio je u srijedu komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn.

On je istakao da eurozona ima još dosta toga da uradi da bi povratila povjerenje na finansijskim tržištima, ali je dodao da mjere koje su institucije EU dosad preuzele da bi se izborile s krizom daju rezultata, prenosi Reuters.

"Odluke donesene u nedjelju, 28. novembra, predstavljaju odlučan odgovor na turbulencije na tržištu", rekao je Rehn, komentirajući odobravanje paketa pomoći Irskoj u vrijednosti od 85 milijardi eura i korake za osnivanje evropskog mehanizma stabilnosti.

Komesar EU je dodao da bi te mjere "mogle da osiguraju solidnu bazu za ECB da nastavi s aktivnostima stabilizacije".

Na finansijskim tržištima se spekuliše da bi ECB već u četvrtak mogla da počne da otkupljuje dugove nekih članica eurozone u cilju stabilizacije krize. Neki analitičari navode da bi obim moguće intervencije trebalo da iznosi između jedan i dva biliona eura.

Rehn je podsjetio da je "ECB igrala ključnu ulogu u osiguravanju finansijske stabilnosti u eurozoni, naprimjer u maju ove godine", misleći na to što je banka u maju počela da otkupljuje dugove kako bi pomogla prezaduženim zemljama eurozone da izađu na kraj sa sve većim pritiskom s finansijskih tržišta.

Neki članovi Upravnog odbora ECB-a se protive programu kupovine obveznica, navodeći da je on izvan nadležnosti centralne banke. Pored toga, ima pritisaka da se taj program ukine.

Dužnička kriza u eurozoni se brzo proširila s Grčke na Irsku, a sad prijeti Portugalu, Španiji i drugim članicama zone poput Belgije i Italije, gdje su naglo porasle kamate na obveznice, a povećala se razlika prema referentnim njemačkim kamatama.