biznis
0

Poslovni forum o stvaranju poticajnog okruženja za mali biznis

FENA
U organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) i Regionalne jedinice za poduzetništvo za regiju Sarajevo EU TAC projekta danas je u Sarajevu održan poslovni forum o temi „Stvaranje poticajnog okruženja za razvoj malih i srednjih poduzeća“.

Takva preduzeća u BiH imaju važnu ulogu u budućem ekonomskom razvoju poput sličnih preduzeća u zemljama EU. Više od 60.000 preduzeća u BiH spadaju u mala i srednja, pa je uz visoku nazaposlenost, neupitna potreba za bržim podsticanjem razvoja privatnog sektora.

Na konferenciji su eminentni profesori, direktori firmi, predstavnici općina, međunarodnih organizacija, privrednih asocijacija i drugi istakli ulogu lokalnih vlasti i lokalnih zajednica u takvim procesima uz podršku SERDA-e, te predstavljanje važnosti poduzetničkog obrazovanja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

-SERDA dijeli mišljenje Delegacije Evropske komisije o potrebi podizanja nivoa znanja i prilagođavanja tržištima uz osiguranje konkurentnosti privrednih subjekata – izjavio je direktor SERDA-e Ševkija Okerić.

Regionalna menadžerica EU TAC REU Sarajevo Emina Pašalić-Kurtagić istakla je da je ovaj projekt fokusiran na dvije osnovne komponente – podrška malom i srednjem poduzetništvu kroz trening i konsultacije, te tehničku pomoć koju pružaju regionalnim agencijama da bi osmislile svoj program podrške ovom segmentu privrede i bile u mogućnosti kvalitetno odgovoriti njihovim potrebama na terenu.

-Razvoj u zadnjih desetak godina upućuje na važnost malih i srednjih preduzeća – kazao je novinarima dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čićić dodajući da će barem neka od njih prerasti u velike kompanije bez kojih nema pravog privrednog razvoja u smislu inovacija i većih ulaganja.

Mala i srednja preduzeća i u svijetu pokazuju da čine najvitalniji dio privrede koji zapošljava najviše ljudi i generira najveći dio proizvodnih aktivnosti.

O praksi malih i srednih preduzeća s fokusom na turizam i trgovinu govorio je profesor Nikola Grabovac. Trgovački kapital, prema njegovim riječima vrlo brzo preraste u proizvodni. Ilustrirao je to primjerom firmi Fis i Economic iz Viteza.

Naglasio je još potrebu donošenja stretegija razvoja posebno u oblasti poljoprivrede, te iskorištavanja postojećih kapaciteta u različitim oblastima privrede.

Bh. vlasti, kaže Grabovac, trebaju postaviti realne i mjerljive ciljeve.

-Predlažem da cilj ove godine bude otvaranje 20.000 novih radnih mjesta. Kada se ostvarenje tog cilja posmatra s različitih nivoa vlasti, lako se može mjeriti uspješnost ili neuspješnost u radu vlasti – kazao je Grabovac novinarima.