Posao
0

Zašto bivši uposlenici Googlea smatraju da nisu imali posao iz snova

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Posao u Googleu - zvuči kao ostvarenje sna. Uistinu, ko ne bi poželio da radi u jednoj od najpopularnijih kompanija na svijetu, internetskom divu, najvećem internet pretraživaču. No, iako izvana izgleda da raditi u takvoj kompaniji ne može uopće biti loše, bivši, ali i neki sadašnji uposlenici tvrde suprotno.

Više je razloga zbog čega nije jednstavno raditi u Googleu. Prije svega, problem je u tome što Google zapošljava samo najbolje, pa su takvi radnici nerijetko primorani da obavljaju posao koji je mnogo ispod njihovih kvalifikacija.

"Mnogim uposlenicima Googlea najteže pada to što su isuviše kvalificirani u odnosu na posao koji obavljaju. Naime, nerijetko se dešava da najbolji studenti obavljaju poslove kao što su tehnička podrška za Google oglase, uklanjanje nepropisnog sadržaja sa YouTubea ili neki poslovi slični tome", naveo je jedan od bivših uposlenika, objavio je Business Insider.

Veliki problem uposlenicima predstavlja i arogancija njihovih kolega, posebno inžinjera. Među njima vlada netrpeljivost, jer smatraju da su bolji od svojih kolega inžinjera, ali i ostalih uposlenika Googlea. Stoga su otvorene i objektivne diskusije prava rijetkost, a inžinjeri ne uzimaju u razmatranje mišljenje svojih kolega, izuzev ako su im nadređeni.

Mnoge plaši i sama veličina kompanije, jer kao pojedinci nemaju aposlutno nikakvog utjecaja na poslovanje i rad internetskog diva.

"Radio sam za Google tri godine i zaista je bilo teško donijeti odluku da odem iz te kompanije. No, prevagnulo je to što sam shvatio da ja kao pojedinac ne mogu imati apsolutno nikakav utjecaj na biznis. Google je jedna nevjerovatna i ogromna mašina. Ukoliko niste iznimno talentovani, inžinjer koji je u stanju da kreira nešto novo, nema šanse da se istaknete", kazao je jedan bivši uposlenik Googlea.

Dizajnerima koji su radili u ovoj kompaniji nije odgovaralo to što se više podržava inžinjering, dok se vizuelnom dizajnu ne pridaje mnogo pažnje.

Također, uposlenici su se žalili i na premali prostor za rad.

"Ukoliko radite u jednom od četiri glavna kampusa, vjerovatno ćete imati vrlo malo prostora, odnosno radni dan ćete provoditi u stiješnjenim kancelarijama. U jednoj 'kocki' ponekad su smještena tri-četiri radnika, a uz sve te prostorije za igranje igara, razgovaranje, gledanje TV-a i ostalo uistinu je teško pronaći mirno i privatno mjesto za razmišljanje", kazao je jedan bivši uposlenik.

Također, mnogi uposlenici su se požalili na to što je atmosfera ponekad kao u obdaništu, ljudi neprestano pričaju, jedu, igraju igre i zabavljaju se.

Oni koji su privremeno radili za Google istakli su da im je najviše zasmetalo to što su se stalni uposlenici prema njima odnosili s nepoštovanjem. A, svima koji namjeravaju pokušati dobiti posao u Googleu bivši uposlenici su savjetovali da sve traže napismeno i da čuvaju svaki e-mail. Jer, izrečeno, a nenapisano obećanje, nema nikakvu vrijednost.