Šansa za mlade
0

U Banjoj Luci otvoren Sajam praksi i stipendija 2012

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
U banjalučkom Domu omladine danas je otvoren jednodnevni Sajam praksi i stipendija 2012, na kojem mladi mogu konkurisati za praksu u nekoj od kompanija ili organizacija, ali i saznati više o stipendijskim programima za studiranje u inozemstvu.

Sajam je otvorila ministrica porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović, koja je naglasila da su ovakve manifestacije izuzetno korisne za mlade ljude.

"Zapošljavanje je danas veliki problem i veoma je korisno da studenti, bar kod poslodavaca koji mogu da ih prime na praksu, nauče šta znači raditi. Bez dokazivanja u praksi niko nema mogućnost da sagleda koliko je stvarno naučio tokom svog školovanja", rekla je ministrica Tešanović nakon otvaranja sajma u Banjoj Luci.

Istovremeno, savjetnica entitetskog ministra nauke i tehnologije Željana Jovičić je istakla kako bi bilo veoma korisno kada bi se na jednom mjestu sakupili podaci o svim dostupnim stipendijama za mlade te da je ministarstvo u kojem radi spremno preuzeti tu obavezu na sebe.

Među poslodavcima, koji će nuditi prakse studentima na sajmu, su renomirane domaće i regionalne firme, ali i nekoliko velikih međunarodnih organizacija.

Ovogodišnji, drugi po redu, Sajam praksi i stipendija se održava u organizaciji Centra za razvoj karijere, a partneri manifestacije su Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, CISO centri pri Zavodu za zapošljavanje RS, Fondacija Dr. Milan Jelić te internet-portal za zapošljavanje Posao.ba i Omladinska informativna agencija.

Ulaz na Sajam praksi i stipendija 2012, koji se održava u banjalučkom Domu omladine, je besplatan, a manifestacija će trajati do 20 sati