{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posao za 517 nezaposlenih osoba kroz program podrške za male biznise

10.12.2015. u 17:39
692
4
Posao za 517 nezaposlenih osoba kroz program podrške za male biznise
692
Posao za 517 nezaposlenih osoba kroz program podrške za male biznise
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas u formi nacrta Zakon o uvođenju posebnih muzejskih zona zaštite, korištenja i obnove kulturne baštine i organizacije saobraćaja na lokalnim cestama na području Kantona Sarajevo.
Ovim Zakonom se uvode posebne zone kulturne zaštite, valorizacije korištenja i brže obnove kulturne baštine na području Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo svake godine posjeti veliki broj turista od kojih mnogi dolaze u Sarajevo organizovano, posredstvom turističkih agencija i tour operatera i pri tome se autobusi parkiraju na neodgovarajućim mjestima, što otežava saobraćaj u gradu, dovodeći bezbjednost posjetilaca i ostalih građana u pitanje, a istovremeno se pojačano oštećuju lokalne ceste Kantona Sarajevo.

Zakonom se uređuje organizacija turističkog saobraćaja na lokalnim cestama Kantona Sarajevo u tim zonama, propisuju uslovi i način korištenja lokalnog saobraćaja, uspostavlja naknada za ulazak u zone posebne zaštite, određuju mjesta za parkiranje autobusa koji dolaze u Sarajevo u organizaciji turističkih agencija. Na ovaj način se žele obezbijediti i namjenska sredstva za obilježavanje i održavanje lokalnih cesta, te za obnovu, sanaciju i rekonstrukciju kulturno-historijskih spomenika.

Vlada je danas usvojila Listu aplikanata koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja 2015. godina iz Javnog poziva od 06.07.2015. godine, po Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2015. godini.

Za ovaj program obezbijeđeno je 6.204.000 KM, a 517 odobrenih aplikanta, nezaposlenih osoba sa evidencije ove Službe će, nakon što prođu obuku za poduzetništvo, krenuti u realizaciju svojih "malih biznisa". Služba za zapošljavanje KS će zaključiti ugovore o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja sa ovim poduzetnicima te će u narednih 20 mjeseci refundirati mjesečne plaće u iznosu od 600 KM i uplatiti propisane doprinose.

Među djelatnostima koja su podržana u ovom Programu su uslužne i proizvodne djelatnosti u oblasti poljoprivrede-staklenici i uzgoj bobičastog voća, pčelarstvo, stočarstvo, te saloni za uljepšavanje, trgovina, računovodstvo, usluge autoprijevoza, molerske i keramičarske usluge, kućne radinosti.

Lista aplikanata koji su dobili ovu finansijsku podršku bit će objavljena na web stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: