Posao za 517 nezaposlenih osoba kroz program podrške za male biznise

Klix.ba
10.12.2015. u 17:39
692
4
Posao za 517 nezaposlenih osoba kroz program podrške za male biznise
692
Posao za 517 nezaposlenih osoba kroz program podrške za male biznise
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas u formi nacrta Zakon o uvođenju posebnih muzejskih zona zaštite, korištenja i obnove kulturne baštine i organizacije saobraćaja na lokalnim cestama na području Kantona Sarajevo.
Ovim Zakonom se uvode posebne zone kulturne zaštite, valorizacije korištenja i brže obnove kulturne baštine na području Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo svake godine posjeti veliki broj turista od kojih mnogi dolaze u Sarajevo organizovano, posredstvom turističkih agencija i tour operatera i pri tome se autobusi parkiraju na neodgovarajućim mjestima, što otežava saobraćaj u gradu, dovodeći bezbjednost posjetilaca i ostalih građana u pitanje, a istovremeno se pojačano oštećuju lokalne ceste Kantona Sarajevo.

Zakonom se uređuje organizacija turističkog saobraćaja na lokalnim cestama Kantona Sarajevo u tim zonama, propisuju uslovi i način korištenja lokalnog saobraćaja, uspostavlja naknada za ulazak u zone posebne zaštite, određuju mjesta za parkiranje autobusa koji dolaze u Sarajevo u organizaciji turističkih agencija. Na ovaj način se žele obezbijediti i namjenska sredstva za obilježavanje i održavanje lokalnih cesta, te za obnovu, sanaciju i rekonstrukciju kulturno-historijskih spomenika.

Vlada je danas usvojila Listu aplikanata koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja 2015. godina iz Javnog poziva od 06.07.2015. godine, po Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2015. godini.

Za ovaj program obezbijeđeno je 6.204.000 KM, a 517 odobrenih aplikanta, nezaposlenih osoba sa evidencije ove Službe će, nakon što prođu obuku za poduzetništvo, krenuti u realizaciju svojih "malih biznisa". Služba za zapošljavanje KS će zaključiti ugovore o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja sa ovim poduzetnicima te će u narednih 20 mjeseci refundirati mjesečne plaće u iznosu od 600 KM i uplatiti propisane doprinose.

Među djelatnostima koja su podržana u ovom Programu su uslužne i proizvodne djelatnosti u oblasti poljoprivrede-staklenici i uzgoj bobičastog voća, pčelarstvo, stočarstvo, te saloni za uljepšavanje, trgovina, računovodstvo, usluge autoprijevoza, molerske i keramičarske usluge, kućne radinosti.

Lista aplikanata koji su dobili ovu finansijsku podršku bit će objavljena na web stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: