Komentari (156)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
TREBA LI IM KVALIFIKOVANIH HAMALA I DIREKTORA?????
Ne samo za kafu treba i za kladionicu koja markica :3 :P
sbiljeska, ne oženjenom odbiju do 40%, s tim da će taj kad ode u penziju primati mjesečnu penziju u poređenju sa našom dvogodišnjom. Oženjenom zavisno koliko djece odbijaju od 20-30%, sedmično se radi od 35-40 sati, sve preko je plaćeno sa dodacima. Za razliku, onaj što stoji za mješalicom mora raditi duplo sati sedmično da bi približno dobio tu sumu. Sad izračunaj da li neko živi dan duži od 24 sata :-)))
Samo 45.000 malo je to za nase naucnike bez 100.000 nece ni olovku dici
pa nek nedize....
kamara njemackih lazi i prevara, ovaj tekst je ocigledno platila njemacka ambasada ! 1. njemacka ima i viska svojih nezaposlenih inzinjera koji nece da rade preko zeit-arbeita sa platu od koje se i stan tesko moze platiti pa su te poslove prepustili naivnim auslenderima koji jos uvijek misle da je danasnja njemacka i ona iz 70-ih godina, ista zemlja ... 2. u zeit-arbeitima platod od 40.000 bruto mozete ostvariti ali ako radite 300 sati mjesecno ... 3. kada samac, na kraju mjeseca, dobije 1800 eura, to zvuci lijepo ali, sta u minhenu kosta 1000 eura, rezije jos 250, hrana 300 pa ce vlastiti auto ostati misaona imenica mladim, naivnim i nadobudnim inzinjerima iz auslanda ... 4. kada inzinjer dobije otkaz za 2-3 mjeseca, onda sabere da je ustedio 300 eura ali i da je potrosio bar 3000-5000 da bi uopste doselio u hebenu njemacku, id je u gabuli iz koje se vise nikada nece izvuci ... sve u svemu, NE VJERUJTE BAS PREVISE NJEMACKIM LOPUZAMA, ne fali njima inzinjera vec im fali budala !!
45.000 je brutto zarada.....sto znaci ako je plata npr 3.461 Euro (45.000 /13, jer je vecinom 13 plata // 13ta za Bozic ili odmor, moze biti i pola pola) onda neozenjenom (ili ozenjenom cija zena radi) ostanu oko 2.150Eura a ozenjenom (cija zena ne radi) oko 2.440 Eura. Troskovi su veliki. Ako je familija tu racunajte na min. 1.000 Eura troskova za kiriju, struju, plin, telefone itd....al su plate zato redovne (barem u 95% slucajeva)
što neće dobiju skolovan kadar, a drzava centa nije ulozila
iz bosne im treba al inzinjera hala.
Hehehhe...sa našim bolonjskim diplomama, uništiti ćemo mi i Njemačku. Ovo što je ostalo od Titovine i inženjera starih to kapu skidam, a ovi turbo bolonjski fićfirići...ne snašlo nikog! Tako nama, stoci, svjetski moćnici uvode Bolonju i srozavaju obrazovni sistem, kako bi uništili i unazadili srednju klasu, dok za bogataše postoje elitne škole širom svijeta gdje se mora učiti i dobro potruditi za prolaz, jer njih školuju za buduće vladare, a nas za podanike! Smrt kapitalističkom imperijalizmu, sloboda narodu! https://www.youtube.com/watch?v=upLNkWWsQbY
O cemu ti pricas majke ti? Zaostali bosanski primatu!!! Kakve veze ima skolovanje sa time sa li si bogat ili ne????????????? Njemacka, Austrija, Svicarska i vecina zapadnih zemalja daju bezkamatne kredite studentima. U Njemackoj niko ne placa skolarinu za fakultet - sve knjige su besplatne a gradovi i opcine finansiraju karte studenata. Osim toga, sve zemlje daju beskamatne kredite studentima. Primjer: Njemacka! Svako ciji roditelji imaju mala primanja imaju beskamatni Bafog (Bundesausbildungsfordrungsgesetz) u visini od 650?, a student nakon faksa mora u 20 godina da vrati POLA, drugu polovicu poklanja vlada iz Berlina! Uz to, studenti mogu raditi i zaradii 450? mjesecno bez placanja ikakvih poreza. Takodjer, studenti ne placaju ni jedno osigranje do 26. godine zivot. Nisi izasao iz BiH, a pricas o nekakvom ropstvu? E BLAGO SE ONOME KO JE SA TOBOM!!!
P.S.: U Njemackoj, Austriji i Svicarskoj ne postoje "elitni" univerzitet: svako ko zei i ima prosjek ocjena moze studirati na elitnim univerzitetima poput TU Munchen, LMU Munchen, ETH Zurich, TU Wien, Uni Heidelberg, RWTH Aachen,... Tehnicki univerzitet u Minhenu, koji je vodeci u Europi, prima SVE STUDENTE u inzinjerskim i prirodno-matematickim naukama BEZ GLEDANJA OCJENA! Uz to, ko ima prosjek ocjena od 1.5 u prva 3 semstera dobija stupendiju!
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
kada Nijemac vidi koliko su stručni ovi naši inženjeri koji su završili studije poslije rata na pamet im neće pasti da zaposle nekoga iz naše zemlje. Inače studenti sa generalno svih fakulteta u ovoj zemlji su ,,preprestručni,, i predobro kvalifikovani i sposobni (ovi koji su završili studije poslije rata) hahaha
Sve Babini sinovi
Pogresno preveden ovaj dio zarade. Nije zarada DO 45 hiljada eura godisnje, nego moras minimalno imati 45 hiljada eura godisnje BRUTO primanja svake godine da bi zadrzao pravo na plavu EU karticu koja ti omogucava boravak i rad tamo.
Nije tacno! Inzenjeri, doktori i deficitarna struka je dovoljna plata 37000€ brutto da bi dobio EU Blaue Karte - radnu dozvolu. Za ostala zanimanja (sociolozi, ekonomisti...) vazi to sto ti kazes.
nije tako tesko, jer je to iznos sa porezom i doprinosima. Dakle nije to neto iznos koji dobijes na ruke nego to sto dobijes na ruke + onaj iznos koji poslodavac uplacuje drzavi.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
od 45000 E, bruto, u Njemackoj ne mozes ni prezivljavati. Jadno i cemerno ako je ovo istina. Bas na svaki nacin koriste mlade ljude iz svijeta, ali eto, bolje ista nego nista.
Ne znam u kojoj Njemackoj ti zivis, al' ja placam porez po petoj klasi i drzava uzme 48% od brutto dohotka...
Asaco, tako je. Treba probati i vidjeti pa ko voli nek izvoli samo to nije tako. To su male pare za zivot u Njemackoj. Samo je cijena hljeba 5,00 KM 700 grama, bijeli,a crni 8,00 KM.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
ja ovoliko dignem na ednom tenderu za olovke :)
bravo nick13!
DA JE GRANICA 45.000 JE BOMBA!!!
Pronaci posao je jednostavno. Ja poslao obican email sa kopijom diplome i nekom prijavom, naravno sve to na njemačkom, nijemci mi uzvratili pozitivnim odgovorom. U maju napustam ovz jbn državu. Ne sikirajte se, neću čak ni za reprezentaciju navijati !!
Ko je lud da ide u Njemačku kad će 100.000 ljudi u BiH dobiti posao !
ima i ta mesta...obećanje se nije nikad teže puštalo!!!!
U BiH inženjer može zaraditi duplo više nego u Njemačkoj i ne mora biti stručan, samo da je "podoban".
...i uopće ne mora biti inžinjer :)
mizerno..moj amidza inzenjer geologije..radi tamo vec 30 godina kao poslovodja na busacoj garnituri..ima oko 80.000 eura godisnje
...što ti je njemačka...ja tolko zaradim za dvi godine teškog nerada :))