Posao
18

Na javnim radovima u Goraždu angažovano 60 osoba sa biroa

Piše: E. A.
U Općini Goražde potpisani su Ugovori o izvođenju javnih radova sa 60 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK Goražde.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U naredna tri mjeseca oni će biti angažovani na izvođenju javnih radova na području općine. To podrazumijeva čišćenje i uređenje više javnih površina, vodozaštitne zone i izletišta.

U ove svrhe Federalni zavod za zapošljavanje osigurao je sredstva u bruto iznosu koja će biti doznačena za uplatu poreza, doprinosa i za isplate neto plate.

Naime, kroz ovaj program osigurane su minimalne plaće na nivou Federacije kao i sredstva za penzijsko i zdravstveno osiguranje u naredna tri mjeseca.

"Mi smo aplicirali na Javni poziv Federalnog zavoda za zapošljavanje zajedno sa JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde. Od prijavljenih 98 osoba odabrali smo njih 60 prema kriterijima koji su bili naznačeni u pozivu. Poziv je jako interesantan zato što daje puno mogućnosti, pogotovo mladim ljudima, da upišu staž u radne knjižice, kako i onim osobama kojima nedostaje radni staž kako bi mogli ostvariti potrebne uslove za penziju", pojasnila je Samira Drakovac, pomoćnica načelnika za Civilnu zaštitu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ona ističe da je riječ o značajnom projektu za lokalnu zajednicu, ali i osobe koje su angažovane.

"To su poslovi koji imaju za cilj da se obezbijedi bolja društvena sredina, odnosno prirodna sredina u kojoj živimo i radimo, a to su vodotoci rijeka, potoka, zatim putni pojas, sanacija divljih deponija, košenje trave i niskog rastinja. Dakle, sve su to mogućnosti gdje možemo ostvariti značajan efekat u angažovanju ljudi, a mi ćemo izvršiti provjeru njihovog rada.Projekat je jako značajan za sve učesnike u ovim aktivnostima, kao i za one ljude koji će biti angažovani na ovim radovima s obzirom da potiču iz mjesnih zajednica te na taj način mogu neposredno da utiču na razvoj i čistoću prostora na kojem doslovno žive", kaže Drakovac.

Jedna od rijetkih žena koje su uključene u ovaj program je Naila Kovačević.

"Ovaj ugovor mi puno znači jer imam troje djece i jer ću imati tri mjeseca radnog staža, a imat ću i sigurna novčana primanja u naredna tri mjeseca", kazala je Kovačević.

Javni radovi na području općine Goražde počinju danas.