BiH
49

Samozapošljavanje u Goraždu: 33 osobe pokreću vlastiti biznis

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Zahvaljujući programu samozapošljavanja 33 osobe iz BPK Goražde pokrenut će vlastiti biznis. Njima je danas Služba za zapošljavanje BPK Goražde uručila ugovore.

Idriz Polutak će ovako moći nastaviti porodičnu tradiciju poljoprivredne proizvodnje te je proširiti na nove kulture za koje već postoji osigurano tržište. Poticajna sredstva će, kaže, biti dovoljna za početak.

"To je 7.000 maraka s tim da ja nabavim repromaterijal. S obzirom na to da se moja porodica godinama bavi ovim poslom i imamo 20-ak plastenika, proizvodimo različite kulture, planirao sam proširiti proizvodnju na jagode i maline za koje već postoji osigurano tržište", kaže Idriz, dodajući da je već zasijao 4,5 dunuma malina.

Polutak je među 24 osobe koje će vlastiti biznis pokrenuti u poljoprivredi, dok je devet njih odlučilo da se bavi različitim zanatima. Mevluda Uzunović je sigurna da će na tržištu uspjeti praveći modele moderne odjeće tradicionalnim putem, tkanjem.

"Bavim se tkanjem i planiram proizvoditi etno odjeću i različite moderno dizajnirane tkanine. To će biti nešto novo u gradu i mislim da će biti uspješno. Sigurna sam da će biti zanimljivo jer je riječ o modernoj odjeći", kaže Mevluda.

Na programu samozapošljavanja insistirale su nezaposlene osobe, tvrde u Službi za zapošljavanje te su im na ovaj način omogućili da realizuju vlastite ideje i pokrenu biznis.

"Cilj programa je podsticaj za nezaposlene osobe sa evidencije Službe sufinansiranjem troškova pokretanja vlastitog biznisa te dijela troškova poslovanja u prvih 18 mjeseci uz obavezu samostalnog održavanja biznisa još šest mjeseci. Poticajna mjera je 7.000 KM po osobi, od čega će 3.850 KM biti za nabavku repromaterijala, te sufinansirane obaveznih doprinosa i poreza", kaže Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Za program samozapošljavanja u 2015. godini Služba je planirala sredstva u izosu od 231.000 KM. Svečanim činom potpisivanja ugovora prisustvovali su zvaničnici Općine i BPK Goražde.

"Ovo je veoma značajan projekat jer omogućava posao za 33 osobe, mi u principu pratimo i podržavamo ovakve projekte i bit ćemo u funkciji pomoći ovim osobama prateći njihov rad", izjavio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Cilj je da oni koji pokreću biznis postanu samoodrživi. Posljednji program ove vrste realiziran je prije četiri godine, a prema tvrdnjama direktorice Službe, 80 posto osoba iz ovog programa je još uvijek u biznisu. Također, iz Službe su podsjetili da je u toku i veoma atraktivan program samozapošljavanja na federalnom nivou te da se svi oni koji imaju ideje za vlastiti biznis obrate službi za zapošljavanje BPK Goražde kako bi dobili dodatne informacije.