Ambicije i mogućnosti
29

Harvardski stručnjak tvrdi da jednu grešku prave svi oni koji su nezadovoljni svojim poslom

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ostvarivanje dugogodišnjeg karijernog cilja, kao što je značajno viša plata ili veliko unapređenje, može djelovati kao rješenje za potpuno zadovoljstvo na poslu.

No, velika je mogućnost da ćete i dalje osjećati prazninu, dosadu ili neispunjenost i nakon što ostvarite takav cilj. Profesor na Harvardskoj poslovnoj školi Joseph Fuller je izjavio za CNBC da je to normalan osjećaj. Prema njegovim riječima, naše karijere su rijetko u skladu s očekivanjima koja imamo od njih.

Ukazao je da ista logika važi za svaki karijerni cilj koji imate. Naime, ako imate, kako je naveo, nerealna očekivanja da će povišica ili promjena posla riješiti sve vaše probleme ili biti tačno onako kako ste zamislili, mogli biste se pripremiti za neuspjeh.

Upozorio je da uobičajene karijerne greška mogu dovesti do sagorijevanja (burnouta) i nezadovoljstva. Napomenuo je da su te greške posljedica neiskrenosti prilikom određivanja prioriteta i kompromisa koje pravite na poslu.

"To je savjet koji stalno dajem svojim studentima - ljudi koji su najnesretniji u svojoj karijeri su oni koji nisu bili iskreni prema sebi u pogledu ciljeva kojima žele dati prioritet u karijeri i šta su spremni žrtvovati kako bi ih postigli", naglasio je Fuller.

Primjera radi, ako vam je važno da imate slobodne vikende i održavate ravnotežu između posla i privatnog života, možda ne želite prihvatiti posao koji zahtijeva 80 do 100 sati rada sedmično, čak i ako je to dobro plaćen posao i/ili posao s dobrom radnom pozicijom.

Nijedan posao nije savršen, ali svaki je potrebno razmotriti prije nego što se prihvati. Zato je Fuller predložio da se raspitate o kulturi kompanije, kako podržava profesionalni razvoj, reaguje na izazove, itd. Kako je konstatovao, pronalazak posla u kojem imate osjećaj kontrole i zbog kojeg ste uzbuđeni može vam pomoći da ostanete motivisani i da spriječite sagorijevanje.

Drugi trik za postizanje zadovoljstva u karijeri jeste da svoje osnovne vrijednosti unesete u svakodnevne radne aktivnosti te da na te vrijednosti ukažete sebi nadređenom, prenosi CNBC.