Služba za zapošljavanje
857

Dobre vijesti iz Sarajeva, 528 osoba sa biroa će dobiti posao

M.G.
Bit će omogućen i nastavak isplata novčanih naknada (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bit će omogućen i nastavak isplata novčanih naknada (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalna vlada odobrila je jučer tri liste Službe za zapošljavanje KS, kojima je omogućeno zaposlenje 528 nezaposlenih s evidencije ove ustanove.

Kako stoji u saopćenju Službe za zapošljavanje, za ovu namjenu izdvojeno je ukupno 2 miliona, 352 hiljade i 915 KM iz budžeta.

"Listama je obuhvaćen program sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg kadra za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, gdje će posao dobiti 51 nezaposlena osoba, program sufinansiranja "Posao za sve", gdje će biti zaposlena 151 nezaposlena osoba i program javnih radova gdje će biti zaposleno 326 nezaposlenih", stoji u saopćenju.

Istovremeno, navodi se u saopćenju, ova služba trenutno realizira program zapošljavanja medicinskog kadra, kojim se zapošljavaju 102 nezaposlene osobe, a vrijednost ovog projekta je 1.105.122 KM.

"Služba za zapošljavanje KS ima u pripremi nove programe za zapošljavanje, međutim oni su uslovljeni usvajanjem Izmjena i dopuna Finansijskog plana na Skupštini KS. Procjenjujemo da ovim programom možemo zaposliti dodatnih hiljadu ljudi s biroa, a posebna pažnja će biti na daljnjem zapošljavanju medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama", navodi se u saopćenju, a istaknuto je da će se Izmjenom i dopunom Finansijskog plana omogućiti i nastavak isplata novčanih naknada.