biznis
0

Poljska, Rumunija i Bugarska najjeftinije zemlje EU

FENA
Cijene hrane, alkohola i cigareta u zemljama Evropske unije se uvelike razlikuju. Najjeftinije se jede u Poljskoj i Bugarskoj, dok su alkohol i cigarete najskuplji u Irskoj i Finskoj.

Prema najnovijim podacima Evropskog ureda za statistiku "Eurostat" u Luksemburgu, potrošači u pojedinim evropskim zemljama moraju za hranu, alkohol i cigarete platiti i do pet puta više nego oni u kojima su cijene ovih proizvoda na dnu EU liste.

Tako su, naprimjer, stanovnici Bugarske, Rumunije i Poljske, tokom 2009. godine za živežne namirnice i bezalkoholna pića u prosjeku trošili između 30 i 40 posto manje od prosjeka 27 zemalja EU.

Prema podacima istog Ureda, najskuplji život po pitanju hrane je u Danskoj. Ovdje su cijene hrane za oko 134 posto više od EU prosjeka, dok su bezalkoholna pića dvostruko skuplja.

Što se tiče Njemačke, ovdje se cijene nalaze negdje u sredini liste; jaja, mlijeko i sir stoje približno isto kao i u susjednim zemljama. Jedinu iznimku čine cijene mesa koje su ovdje za oko 26 posto više od cijena ostatka Evrope.

Skuplji nego što su to u Njemačkoj su odresci i kotleti još samo u Austriji (28 posto više od EU prosjeka) i u Danskoj (čak 31 posto više nego u ostalim evropskim zemljama).

Kao i ranijih godina, tako se i sada najveće razlike primjećuju u cijenama cigareta, odnosno, duhana.

I ovdje na vrhu liste zemalja gdje se ovi proizvodi mogu dobiti za najmanje novčane iznose prednjače Bugarska i Rumunija – cigarete naime ovdje koštaju gotovo upola manje nego u ostalim EU zemljama.

No, zato će prosječni irski pušač morati potrošiti dvostruko više od prosječnog EU pušača, znači i do pet puta više od bugarskih konzumenata duhana.

Ni konzumacija alkohola ne stoji svuda isto. Prvo mjesto po skupoći već tradicionalno pripada Finskoj gdje se cijene rakije, piva i vina kreću za čak 70 posto više od EU prosjeka. Finsku slijedi Irska, a zatim Švedska i Danska.

Kao i po pitanju cigareta i živežnih namirnica tako su i cijene alkohola u Rumuniji najniže – naprimjer, ovdje se rakija može dobiti za 30 posto manje novca nego što je to u prosjeku slučaj u ostalim evropskim zemljama.