Energetska sigurnost
51

Plinacro i BH-Gas nastavljaju aktivnosti na projektu plinovoda BiH - Hrvatska

Klix.ba
Održan sastanak predstavnika dvije kompanije
Održan sastanak predstavnika dvije kompanije
Nacionalni operatori plinskih transportnih sistema Republike Hrvatske i BiH (Federacije BiH), Plinacro i BH-Gas, održali su danas u Mostaru sastanak na temu nastavka saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije. Riječ je o plinovodu Dugopolje - Zagvozd - Imotski - Posušje - Tomislavgrad - Novi Travnik sa odvojkom za Mostar.

Sastanku su prisustvovali predstavnici USAID asistencija energetskom sektoru (USAID EPA).

Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u plinski transportni sistem, projekt Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost snabdijevanja prirodnim plinom za zemlju jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko - jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije te ostalih dobavnih pravaca koji idu preko Republike Hrvatske) te daljnju plinofikaciju BiH.

To će, ujedno, rezultirati i povećanjem tranzita prirodnoga plina kroz Republiku Hrvatsku. Realizacijom projekta otvara se mogućnost pozitivnog ekonomskog učinka na područje duž cijele trase budućeg plinovoda.

Razvoj plinske mreže u skladu je s politikom Evropske unije „Green Deal“ jer rezultira smanjenjem emisija stakleničkih plinova.

Tokom sastanka potpisana je Izjava o interkonekcijskoj tački magistralnog plinovoda između hrvatskog i bh. plinskog transportnog sistema.

Do sada su Plinacro i BH-Gas potpisali nekoliko Pisama namjere i Memoranduma o razumijevanju i saradnji temeljem kojih se provode zajedničke aktivnosti u vezi s razvojem međudržavnih vanjskih plinovoda između susjednih zemalja.