Kako vi plaćate?
6

Plaćanje računa trajnim nalogom još nije zaživjelo u BiH: Glavna prednost ušteda vremena

R. D.
Ima onih pogodnosti koje tehnologija donosi u naše živote, a koje još nisu istinski zaživjele u Bosni i Hercegovini. Jedna od njih je i plaćanje usluga trajnim nalogom. U pravilu, komunalne usluge je moguće plaćati na ovaj način, ali navike građana su ipak drugačije.

Plaćanje računa putem trajnog naloga je usluga kojom dajete ovlaštenje banci da za vas obavlja plaćanje vaših obaveza, obično komunalija. U tom slučaju, banka svaki mjesec izmiruje vaše dospjele račune automatskim prebacivanjem sredstava s vašeg tekućeg računa na račun kompanije koja vam je isporučila određenu uslugu, nakon čega se izvršena transakcija prikazuje na vašem izvodu terećenog računa.

Iz Elektroprivrede BiH kazali su nam kako, iako je takav način plaćanja već duže dostupan korisnicima, broj klijenata koji na taj način plaćaju svoj utrošak električne energije nije velik.

"Stoga je, pored trajnog naloga, omogućeno i plaćanje računa putem elektronskih uplatnica i ta usluga je naišla na značajno interesovanje, tako da hiljade korisnika račune plaća putem ove usluge. Kao kompanija koja je prepoznala značaj digitalizacije procesa i svoju ulogu u smislu masovnije primjene, u proteklom periodu smo uložili znatne napore u tehnička unapređenja na polju dostave i plaćanja računa", kazali su nam.

Elektroprivreda ističe svoj E-račun, odnosno dostavu računa za električnu energiju na mail, koji je aktivan već godinama i desetine hiljada korisnika su se odlučile za ovu opciju koja omogućava niz pogodnosti kao što je duži rok plaćanja, sigurnija i brža dostava, mogućnost trajnog arhiviranja i slično.

"Prilikom plaćanja putem elektronskih uplatnica, Elektroprivreda BiH preuzima trošak provizije transakcija za korisnike e-računa, s ciljem promocije elektronskog poslovanja. Inače, elektronske uplatnice funkcionišu na način da se korisnici na uslugu prijavljuju putem svog mobilnog ili internet bankarstva, nakon čega Elektroprivreda BiH račune za električnu energiju šalje i prema banci koja pripremi gotovu uplatnicu, a korisnici jednostavno odobravaju plaćanje onda kada oni to žele. Također, iznos sa gotove uplatnice je, po potrebi, moguće i korigovati", pojašnjavaju.

Računi BH Telecoma se isto tako mogu plaćati trajnim nalogom, a iz kompanije kažu kako imaju veći broj korisnika koji su se odlučili na takav vid izmirenja obaveza.

"Plaćanje trajnim nalogom ima više pogodnosti, a prvenstveno je to ušteda vremena. Sve vezano za plaćanje trajnim nalogom završavate s bankom", kazali su nam iz BH Telecoma.

Trajnim nalogom možete plaćati i usluge M:tela, a kako nam kažu, priličan procenat korisnika to već sada radi.

Koliko je plaćanje ovim načinom slabije prisutno govori podatak koji smo dobili iz Toplana Sarajevo. Iako je usluga duže prisutna, trajnim nalogom svoje račune plaća tek 0,04% potrošača.

Problem koji je moguće uočiti je taj da kompanije uslugu trajnog naloga nemaju sa svim bankama te je teško uz račun na jednoj banci pokriti obaveze prema svim kompanijama.