Komentari (106)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Najjace je kad neko zavrsi za prodavaca i onda se zali da radi za 500-600 KM, pa sta su ocekivali da ce prodavati u GUCCI-jevoj radnji u Hadzicima i imati 2500 KM?
@Maksimala E pa ona ce naci svoj put - postace prvo sefica radnje pa ce je neko preporuciti ili primjetiti pa ce preci negdje drugo za bolju platu, i nakon 10-15 godina rada bice neka direktorica negdje...
@zako81 Nije omalovazavanje, samo kazem da kada svjesno odes ili te roditelji posalju za trgovca moras biti svjestan da ces uvijek imati ispodprosjecnu platu. Kad prosjecna bude 2000 opet ce trgovac imati 1000 i kukati...
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Najtrazenije zanimanje je odlazak.
Ali zato i dalje imamo srednje skole i fakultete totalno nepotrebne za narednih 20 godina i vise.Ali moraju profesori raditi i zaradjivati novac bas njih briga sto more mladih poslije skolovanja odlazi na biro!
Napravite sistem da u skolama i fakultetima budu zanimanja koja trebaju i da se vodi racuna o broju onih koji mogu pohadjati te skole. Ne mozemo svi biti pravnici i ekonomisti, neko treba biti u autoelektricar
samo odlazite vani, što prije i što više. ne nadajte se ničemu, šaltaju vas posebno mlade, jedini način za obične ljude (njih 80%) je da svojim odlaskom dođu do neke svoje budućnosti i dovedu do situacije propadanja zelenaških firmi, kojih je 90%. Jeste paradoks, ali ovdje je sve naopako, do (tek perspektive) boljeg života će doći tek kada počnu propadati i ove postojeće fabrike, trgovački lanci, banke, uslužne djelatnosi a onda zbog toga i sve ostalo.
Automehanica, elektricar, vodinstalater, frizer - ako znaju radit posao, mogu zivjet ko direktori svemira. U doba najvece krize, oni imaju posla. Sad varioci posebno. Kriminalisti, politolozi, filozofi... zali boze potrosenih para, vremena i zivaca na fakultet. Stranacki kadar zauzeo pozicije, a ni u njemackoj vas niko ne trazi.
ekonomista ima najviše ali je i najveća potreba za njima pa se oni brzo zaposle
Ima pristojnih poslova za stranacki kadar i za 400 KM plate za ostale. Ima, kako nema. Mater vam, jos malo pa cete uvozit radnu snagu iz Afrike ili zatvarat "biznise" Sve gazde bez vizije. Izrabljivaci.
Kod nas skoro ista najtrazenija i zanimanja sa najvise nezaposlenih, sto znaci da trziste rada (ako izuzmemo IT gdje se zaista nesto i pokusava) kao takvo ne postoji, nego da za iole normalno radno mjesto, cak i kod privatnika, treba koverta, srodstvo, poznanstvo, usluga, ili krevet.
Zanimanje: magistar konobarstva, uskoro doktor nauka ugostiteljstva. hahaha
Najtraženija zanimanja:IT sektor, zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine - specijalista. A na ovom spisku treći po nezaposlenosti građevinski inženjeri a na sednom informatičari.
u Bosni mozes da zaradis online i to ovako. Prijavis se online za vizu, cekas godinu i po nadjes poslodavca, odes na termin, dobijes vizu i u njemacku, i odma za platu od 1500 eura, ili ako imas hrvatski pasos onda odma odes
Naslov nigdje veze. U tekstu ste sami naveli..." zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima najviše na evidencijama nezaposlenih".
Jel ovo dipl. pravnici se traze? Kakva je ovo sprdancija? Pa na sarajevsko pravo se svake godine upise 800 ljudi. Na birou najvise pravnika nezaposlenih. Ko je ovo sastavljao
Zato sto pola radi na crno; sada u sarajevu imas 200 firmi da traze vozaca 😂 ko fol ima ih... a doduse otisli su vani jer nece da rade dzabe...
@driver.sa i u USK pola vozača su penzioneri jer im je zakon omogućuo da rade honorarno...mlađi svi otišli vani.
Nije bosnjo lud, svi hoce da malo rade a da puno zaradjuju - kako to postici? Ili ne placati porez, ili baviti se nekom ilegalnom trgovinom ili radeci za drzavu
@Sorzon niko se nije obogatio poštenim radom samo je ostao bez leđa.
A ko je spomenuo rad za mrvice ? Realno gledajući sliku države, nema teoretske šanse da imaš platu veću od "njih".Može se pronaći posao sa nekom platom od 2000, čak i više od toga.Znam lično dosta ljudi koji imaju i te šefovske plate dok sjede kući za kompjuterom i dizajniraju za Arape bez dana potrebne škole.Raspitaš šta ti pruža tipa Fiver ili neka stranica slična toj i vidiš šta ti najbolje ide. A ako ti ni to ne ide opet imaš bezbroj opcija za tu "jaču" platu.
klix sve ti po spisku j.b.m
Ne mora raditi, niko ga ne tjera da lomi kičmu 8 sati dnevno za 450 maraka. Pa živimo u 21. vijeku gdje ti je sve na dohvat ruke, sve na mobitelu. Ja sam lično zarađivao opasne sume novca preko mobitela bez ikakvog fakulteta, bez ikakve škole, sve sam naučio preko Youtube-a i Google-a. Trogodišnju školu imam završenu i opet se smatram poprilično inteligentnom osobom. Zašto ? Zato što neću da živim mizeran život zbog trojice debila u fotelji.