UIOBiH
0

Otkrivena carinska prevara pri uvozu robe iz Turske

FENA
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH otkrili su ovih dana carinsku prevaru prilikom uvoza robe široke potrošnje iz Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu, gdje postoji osnova sumnje da je bh.državni budžet oštećen za oko 52.200 KM.

"Uprava će kod jednog značajnog uvoznika roba široke potrošnje izvršiti naknadnu naplatu zakonom predviđenih uvoznih dažbina, a uskoro će biti sačinjen i izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo", navodi se u danas u saopćenju UIOBiH.

Pojašnjava se da jedan značajan uvoznik robe široke potrošnje iz Bosne i Hercegovine, kojem se ne navodi ime, prikazao prilikom uvoznog carinjenja u toku 2009. i 2010. godine fakture od različitih dobavljača iz Republike Turske, na kojima su iskazane znatno umanjene fakturne vrijednosti robe.

Nakon provedenih istražnih radnji i saradnje s kolegama iz Carinske uprave Republike Turske, koji su izvršili provjere faktura koje je UIO poslala na provjeru, otkriveno je da je prilikom uvoza 11 pošiljki robe široke potrošnje u Bosnu i Hercegovinu, vrijednost na fakturama bila umanjena za oko 314.000,00 KM.

Na ovaj način budžet Bosne i Hercegovine oštećen je za oko 52.200 KM, PDV-a.

Također, UIO priprema izvještaj za Tužilaštvo BiH o postojanju osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo, pa zbog završnih istražnih radnji ime poreznog obveznika ne možemo navesti do okončanja pomenutog izvještaja.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Također, pozivaju građane, kao i porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.