{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prikazivali goveđi loj, a uvozili bifteke

S
15.5.2011. u 15:23
0
49
Prikazivali goveđi loj, a uvozili bifteke
0
Prikazivali goveđi loj, a uvozili bifteke
Foto: Ilustracija
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrili su carinsku prevaru prilikom uvoza mesa iz Holandije u Bosnu i Hercegovinu gdje postoji osnova sumnje da je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za više od milion KM.
Uprava će kod jednog značajnog uvoznika mesa izvršiti naknadnu naplatu zakonom predviđenih uvoznih dažbina, a u narednih deset dana biće spreman i izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo, saopćeno je iz UIO BiH.

"Jedan značajan uvoznik mesa iz Bosne i Hercegovine deklarisao je prilikom uvoza mesa u toku 2007. i 2008. godine na fakturama da je riječ o zamrznutom goveđem loju, a radilo se o najkvalitetnijim komadima mesa poput bifteka, komada buta i slično. Također, vrijednosti faktura bile su višestruko umanjivane. Nakon provedenih istaržnih radnji i odlične saradnje sa kolegama iz Carinske uprave Holandije, koji su izvršili provjere faktura koje je UIO poslala na provjeru, zaključeno je da je prilikom 17 uvoza mesa u BiH vrijednost na fakturama bila umanjena za 1.126.716,27 eura odnosno 2.197.096,00 KM. Kako se radilo o kvalitetnim dijelovima mesa, a ne zamrznutom goveđem loju, izbjegnuto je plaćanje carine u visini od 10 posto, carinske evidencije od 1 posto, PDV-a u iznosu od 17 posto i prelevmana koji se kreću od 1,5 do 2,5 KM po kilogramu mesa. Na ovaj je način budžet Bosne i Hercegovine oštećen za više od milion KM, koje će Uprava za indirektno oporezivanje BiH u narednim danima naknadno naplatiti", naveli su iz Uprave.

Također, UIO priprema izvještaj za Tužilaštvo BiH o postojanju osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo, pa zbog završnih istražnih radnji ime poreskog obveznika ne mogu navesti do okončanja pomenutog izvještaja. U kontrolama koje su u toku bit će utvrđena i eventualna odgovornost carinskih službenika koji su radili na carinjenu 17 pošiljki iz Holandije gdje je u svakoj pošiljci uvezena 21 tona kvalitetnog mesa deklarisanog kao smrznuti goveđi loj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: