BiH
0

Disciplinski postupci protiv službenika UIO BiH

FENA
Vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO) Miro Džakula potpisao je novih 35 rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv službenika Uprave.

Trideset disciplinskih prijava odnosi se na službenike koji su bili uključeni u predmete uvoza ukradenih građevinskih mašina iz EU-a u BiH, a neki od njih su bili privedeni na obavještajne razgovore u nedavno izvedenoj akciji "Carina".

Neovisno od istrage koju u ovom slučaju vodi Tužilaštvo BiH, a u kojoj je sudjelovala od samog početka i UIO, ta institucija je odlučila provesti disciplinske postupke protiv službenika koji su bili uključeni u sumnjive uvoze mašina iz EU-a.

Radi se o devet službenika iz Carinske ispostave Gradiška, sedam službenika iz Carinske ispostave Brod, 11 službenika iz Carinske ispostave Banja Luka i tri službenika iz Carinske ispostave Grude.

Ostalih pet disciplinskih prijava odnosi se na službenike carinskog referata na graničnom prijelazu Kamensko, za koje postoji osnova sumnje da su dozvolili nelegalan uvoz kafe u Bosnu u Hercegovinu u toku 2009. godine.

  • Naknadno je otkriveno da je u periodu od 16. januara do 26. septembra 2009. na graničnom prijelazu Kamesko izvršeno sedam uvoza pržene kafe i to svaki put u količini od 19.920 kg, koja nije bila prijavljena za carinjenje, pa je tako bilo izbjegnuto plaćanje uvoznih dažbina: carine, carinske evidencije, akcize na prženu kafu i PDV-a, stoji u saopćenju UIOBiH.

Napominju i da postoji još 50-ak prijava protiv službenika UIO za koje će u narednom periodu provjeriti da li postoji eventualna odgovornost za nesavjesno poslovanje u službi.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pozvala je sve građane, kao i sve poreske obveznike u Bosni Hercegovini koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju 080 02 06 07!!! Svi pozivi su besplatni i anonimni.