{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest osoba osumnjičeno za prevare pri uvozu automobila

F
4.8.2011. u 13:52
0
3
Šest osoba osumnjičeno za prevare pri uvozu automobila
0
Šest osoba osumnjičeno za prevare pri uvozu automobila
UIO BiH
U akciji koju su proveli službenici Uprave za indirektno oprezivanje BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srpske, šest osoba je predato u nadležnost Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala koje se dovodi u vezu s krivičnim djelom carinske prevare i krivičnim djelom zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.
Među tim osobama, koje se terete za pomenute nezakonitosti, četiri su carinski službenici UIO, a dva su špediteri.

O tome da li će pomenute osobe biti zadržane u pritvoru, informaciju će dati Tužilaštvo BiH, koje će odlučiti hoće li izlaziti s imenima osoba koje su im predate na dalje postupanje, saopćeno je u četvrtak iz UIOBiH.

Konkretno, pomenute osobe se terete za krivotvorenje dokumenata kako bi se platile što manje uvozne dažbine prilikom uvoza automobila u BiH.

Najčešće su krivotvorene fakture, koje su bile umanjene vrijednosti, pa je na taj način utvrđena manja carinska osnovica na koju su obračunate i uplaćene manje uvozne dažbine.

Također, pomenute osobe se terete za krivično djelo primanja i davanja dara, kako bi se utvrdila niža carinska osnovica prilikom uvoza automobila.

O kojem je obimu carinske prevare riječ, znat će se tek po okončanju istrage koju će sprovesti Tužilaštvo BiH, a Uprava za indirektno oporezivanje bit će, kako navode, i dalje na raspolaganju Tužilaštvu BiH.

Naglašavaju da je inicijativa za akciju koja je sprovedena krenula iz Uprave za indirektno oporezivanje.

“Nijedna carinska služba, pa tako ni carinska služba u BiH nije imuna na korupciju i primanje mita. Iniciranje jučerašnje akcije kao i prethodnih, te nekih budućih akcija, dokaz je da je novo rukovodstvo UIO odlučno da se izbori s problemom korupcije u redovima službenika Uprave za indirektno oporezivanje”, poručuju iz ove institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: