UIOBiH
0

Spriječen nezakonit uvoz tekstila vrijednog 50.000 KM

FENA
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) spriječili su u Carinskoj ispostavi Sarajevo nezakonit pokušaj uvoza raznih tekstilnih proizvoda.

Riječ je o pantalonama, majicama, trenerkama i donjem vešu čija se tržišna vrijednost procjenjuje na oko 50.000 KM.

Nakon prijavljivanja triju pošiljki za carinjenje i fizičkog pregleda istih, ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrili su da se u dva slučaja radi o netačno deklariranoj robi, a u jednom o višku robe koja nije bila prijavljena za carinjenje.

Naime, u prva dva slučaja uvoznici su prijavili za carinjenje tekstilne predmete porijeklom iz Republike Turske, što podrazumijeva nultu stopu carine, umjesto standardne propisane carinske stope od 15 posto kako to predviđa Carinska tarifa BiH.

Detaljnom kontrolom je utvrđeno da spomenuta roba ima porijeklo iz Bangladeša i Kine, zemalja s kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini i ne postoji oslobađanje od plaćanja carine.

Uvoznici su dvije pravne osobe čije je sjedište u Sarajevu. U trećem slučaju, uvoznik, pravna osoba iz Mostara, prijavio je za carinjenje tekstil iz Kine, ali je u pošiljci otkriveno i više od 10.560 komada raznog donjeg veša koji nije bio prijavljen za carinjenje.

Roba koja je na nezakonit način pokušana uvesti u BiH je privremeno oduzeta, a protiv uvoznika su u nadležnim sudovima pokrenuti prekršajni postupci u skladu sa Zakonom o carinskim prekršajima BiH.

UIOBiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, poziva sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na istu otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz UIOBiH.