Poruka mira
64

Osnivač Huaweija: Uvjeren sam da se Kina neće svetiti SAD-u preko Applea

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ren Zhengfei, izvršni direktor i osnivač kineske tehnološke kompanije Huawei, brani američkog rivala Apple i govori kako je uvjeren da se Kina neće svetiti za sankcije SAD-a, prenosi CNN.

Na pitanje u intervjuu za Bloomberg o sve glasnijim pozivima u Kini da se bojkotuju proizvodi Applea, Ren Zhengfei je izjavio da će se protiviti bilo kakvoj osvetničkoj akciji iz Pekinga, iako tenzije u SAD-u eskaliraju.

"To se prije svega neće dogoditi, a drugo, ako se to dogodi, ja ću biti prvi koji će protestirati. Apple je vodeća svjetska kompanija i Kina se neće svetiti. Da nije bilo Applea, ne bi bilo današnjeg svijeta smartphonea. Od Applea sam učio i zašto bih se kao učenik suprotstavio svom učitelju", rekao je Ren za Bloomberg.

Ministarstvo trgovine SAD-a stavilo je Huawei na crnu listu ranije ovog mjeseca, čime je onemogućeno poslovanje s američkim kompanijama. Zabrana je također natjerala kompanije kao što su Google i ARM Holdings da prekinu veze s kineskom kompanijom.

Distributeri u Velikoj Britaniji i Japanu također odgađaju lansiranje Huaweijevih pametnih telefona, a ograničenja SAD-a ugrožavaju poziciju Huaweija kao najvećeg proizvođača telekomunikacijske opreme na svijetu i drugog brenda za proizvodnju pametnih telefona.