biznis
0

Održan specijalni sastanak zajedničkog odbora CEFTA

FENA
Specijalni sastanak Zajedničkog odbora CEFTA 2006., kojem je prisustvovala i delegacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, održan je 8. septembra u Briselu.

Tema tog specijalnog sastanka je bio izvještaj Republike Srbije o relevantnim informacijama u vezi sa zahtjevima podnesenih od Srbije, za konsultacije unutar Zajedničkog odbora CEFTA-e i o rezultatima u procesu dijaloga, ali se u okviru ostalih pitanja raspravljalo i o rješavanju problema tretmana bh. robe na tržištu Kosova.

Prisutni na sastanku su obaviješteni o postignutom dogovoru o izgledu carinskih pečata između Republike Srbije i Kosova, koji će biti prihvaćeni i korišteni u bilateralnoj trgovini tih dviju zemalja.

Predstavnici BiH su, kao i predstavnici drugih zemalja, potpisnica Sporazuma CEFTA, pozdravili postignuto rješenje, ali i zahtijevali rješavanje problema carinskog tretmana bh. robe na tržištu Kosova.

Stav prisutnih na ovom specijalnom sastanku jeste da se taj problem riješi bilateralnim pregovorima, a prisutni predstavnici UMNIK/Kosovo su prepoznali potrebu rješavanja ovog problema i izrazili svoju spremnost da ukinu odluku, koja se odnosi na robu porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ukoliko Bosna i Hercegovine prihvati pečate dostavljene od UMNIK/Kosovo svim potpisnicama CEFTA Sporazuma, a koji su istovjetni izgledu pečata koji je dogovoren na bilateralnim pregovorima srbijanskih i kosovskih vlasti, održanim u Briselu 2. septembra ove godine.

Postupajući prema zaključku sa Specijalnog sastanka Zajedničkog odbora CFFTA 2006., održanog u Briselu od 8. septembra ove godine, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sačinilo je informaciju o zaključcima s tog sastanka koja je proslijeđena Vijeću ministara radi izjašnjavanja i donošenja stava o tom pitanju, nakon čega će o svemu biti upoznato i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u čijoj nadležnosti je vođenje vanjske politike zemlje i koje će se, konačno izjasniti o prihvatanju carinskih pečata na istovjetan način kako je to dogovoreno na bilateralnim pregovorima srbijanskih i kosovskih vlasti 2. septembra u Briselu.

Po okončanju navedene procedure, o svemu će biti obaviješteni predstavnici UMNIK/Kosovo, koji bi u skladu s donesenim zaključkom trebali ukinuti odluku o naplati carina za robu bh. porijekla, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.