"Ne treba biti veći katolik od pape"
0

EU očekuje da se i BiH dogovori sa Kosovom

SRNA
Evropska unija očekuje da će BiH poslije sporazuma Beograda i Prištine o carinskom pečatu slijediti Srbiju u dogovoru s kosovskim vlastima, izjavio je visoki evropski zvaničnik.

"Ovaj dogovor biće valjda dovoljan i za BiH. Valjda tamo neće biti veći katolici od pape", rekao je evropski diplomata u nezvaničnom razgovoru s novinarima u Briselu.

Vlada Kosova u julu je zabranila uvoz robe iz Srbije, te  uvela carinu od 10 posto na robu koja dolazi iz BiH. Odluka je bila posljedica neuspjeha u postizanju sporazuma o priznavanju pečata kosovske carine i o slobodnoj trgovini sa Srbijom.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli su danas sporazum o carinskim pečatima i o katastru i dogovorili da na pečatu nema simbola već samo naziv "Carina Kosova".

Posrednik EU u razgovorima Beograda i Prištine Robert Kuper smatra da su ovi dogovori veoma važni "za obične ljude". 

"Carinski pečat je važan za trgovinu, a harmonizovane katasarske knjige za one koji imaju zemlju na Kosovu, među kojima su mnogi izbjegli", rekao je Kuper, naglasivši da je "slobodna trgovina suština evropske politike".

Kuper je u snimljenoj poruci rekao  da se sada prelazi na objektivno teške i komplikovane tehničke razgovore o elektroprivredi i telekomunikacijama.
Srpski i prištinski pregovarački timovi postigli su poslije devetosatnog razgovora sporazum o carinskim pečatima i katastarskim knjigama.

Učesnik kosovske delegacije ispričao je da je prijedlog Srbije danas bio da na carinskom pečatu piše samo ime grada - Priština, ali je to odbačeno u toku sastanka.

Iako su obje strane juče sugerisale da će prihvatiti dogovor, ipak su obje delegacije poslije devet sati sastanka ostavile impresiju umora i iscrpljenosti, javio je dopisnik Srne iz Brisela.