{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo: Brisel pripremio neutralan pečat

S
31.8.2011. u 22:13
0
10
Kosovo: Brisel pripremio neutralan pečat
0
Kosovo: Brisel pripremio neutralan pečat
Goran Bogdanović
Na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, u petak, 2. septembra u Briselu, bit će predstavljen konkretan prijedlog EU - pripremljen pečat na kome bi pisalo "Carina Kosova", ali bez ikakvog amblema, zastave ili grba.
Prema očekivanjima Evrope, tako bi mogao da bude postignut kompromis, pošto bi obje strane mogle da naziv tumače na svoj način. Za Srbiju bi to bila carina južne pokrajine Kosovo, a za Albance - carina nezavisne države Kosovo.

"Na prijedlogu pečata nije napisano `republika`, niti se na njemu nalazi bilo kakav amblem, zastava ili grb Kosova", kaže izvor lista iz Brisela.

On dodaje da je Unmik ovo idejno rješenje u principu prihvatio kao statusno neutralno, da se s njim, iako nevoljno, preliminarno saglasila i Priština, te da se očekuje da takvo rješenje bude prihvatljivo i za Beograd.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je za "Novosti" da je za Srbiju prihvatiljivo samo ono rješenje koje bude statusno neutralno i u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Nije prihvatljivo da na pečatu piše `Republika Kosovo`, niti da pečat ima kosovski grb. Sva ostala propratna dokumentacija mora da bude statusno neutralna", objasnio je Stefanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže za "Novosti" da je postizanje rješenja o carinskom pečatu značajan korak ka tome da što prije prestanu tenzije na sjeveru Kosova.

"Status kvo po tom pitanju najmanje je u interesu Srbije, jer roba naših preduzeća nema prolaz u pokrajinu, ali ne možemo pristati ni na jedno rešenje koje se kosi s našim ustavom i zakonima. Svakako nije prihvatljivo da na pečatu piše `Republika Kosovo`", naglasio je Bogdanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: