Regija
0

Timovi Beograda i Prištine dogovorili pečate bez simbola

SRNA
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli su danas sporazum o carinskim pečatima i o katastru i dogovorili da na pečatu nema simbola već samo naziv "Carina Kosova".

U novoj višečasovnoj rundi pregovora srpske i kosovske strane u Briselu dogovoreno je da obje strane povuku trgovinski embargo u roku od sedam do osam dana.

"Posle dugog i teškog dana u povremeno negativnoj atmosferi i sa puno prebacivanja zbog situacije na severu, ipak smo uspeli da postignemo dogovor o carinskom pečatu i katastrima", rekao je Stefanović, ali nije želio da iznosi detalje dogovora o katastru.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri precizirala je da će carinjenje i kontrolu na prelazima sprovoditi kosovski organi i pri tome je izrazila zadovoljstvo zbog postignutog rješenja i nadu da će se dijalog nastaviti sa konačnim ciljem, kako je rekla, da "Srbija prizna Kosovo".

Tahiri je rekla da "atmosfera nije bila dobra", a za Stefanovića je rekla da ga je do jula doživljavala kao čovjeka dijaloga, "ali da se on sve više ponaša kao neko ko izaziva probleme".

Očekuje se saopštenje posrednika EU u razgovorima Roberta Kupera.