Privreda
0

Bh privrednici protiv carinjenja bh. proizvoda na Kosovu

FENA
Predstavnici Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) i bh. privrednici koji su se predstavili na Općem sajmu Priština 2011, na sastanku prošle sedmice kod ministrice trgovine i industrije Kosova Mimoze Kusari Lila iskazali su protivljenje prijedlogu o uvođenju carinske takse od 10 posto na proizvode iz BiH.

"Na sastanku smo naglasili da taj prijedlog krši pravila vezana za Sporazum CEFTA i izrazili želju za iznalaženjem rješenja u obostranom interesu", kazala je Feni savjetnica u PKFBiH Šemsa Alimanović napominjući da je u međuvremenu taj prijedlog, odnosno odluka odgođena za primjenu do daljnjeg.

"Kompanije iz BiH koje su učestvovale na Općem sajmu Priština 2011 sa opterećenjem da će Vlada Kosova uvesti carinu na bh. proizvode, skeptično su vodile poslovne razgovore na sajmu jer s tim prijedlogom robe iz BiH ne bi bile konkurentne u odnosu na druge zemlje za koje to ne važi", naglasila je Alimanović.

Navela je da veliki problem suradnji privrede BiH i Kosova predstavljaju vize za poslovne ljude Kosova koji za dolazak u BiH trebaju garantno pismo i odlazak u ambasadu BiH u Skoplje po vizu.

Shodno iskazanom interesu bh. preduzeća za suradnju sa Kosovom, s privrednim subjektima iz BiH na sajmu je i ove godine od 8. do 11. juna učestvovala Privredna komora Federacije BiH u okviru dogovorenih aktivnosti nosilaca zajedničkih poslova po projektima komora u BiH.

Na Općem sajmu Priština 2011. predstavile su se bh. kompanije: TEM Mandeks Široki Brijeg, Scame Široki Brijeg, TT Kabeli Široki Brijeg, Zvečevo-Lasta Čapljina, Šipad Komerc Sarajevo, Mekom Visoko, Weplast Posušje, te Vican Posušje.

Ta sajamska manifestacija najveći je privredni događaj na Kosovu koji je ove godine okupio oko stotinu izlagača. Pored BiH na sajmu su se predstavile firme iz Albanije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Italije, Austrije, Njemačke i dr.

BiH ostavaruje suficit sa Kosovom i vrijednost izvoza roba iz BiH je oko 80 miliona eura. U strukturi roba koje se izvoze iz BiH su lijekovi, željezne šipke, čelik, naftni derivati, građa, prehrambeni proizvodi, namještaj, toalet papir, mesni proizvodi, cigarete i dr, a uvozila se koža, šećer, proizvodi od gume, slad, mineralne vode, zavarene cijevi i dr.

"Obzirom da Kosovo još nema razvijene velike proizvodne kapacitete, bosanskohercegovački proizvođači imaju veliku mogućnost plasmana svojih proizvoda u ovoj zemlji", napomenula je Alimanović. Ona je dodala da je iskazan veliki interes kosovskih privrednika za bh. kompanije i njihove proizvode, a potražnja je za proizvodima metalske, elektro, prehrambene, drvne i drugih industrija.

"Privredna delegacija iz BiH je razgovorala i sa predsjednikom Privredne komore Kosova Safetom Gergelyu i njegovim suradnicima i tom prilikom je istaknuto da BiH ima veliku šansu da njene kompanije učestvuju u razvoju i izgradnji Kosova", kazala je Alimanović.

Privredne komore nisu zadovoljne obimom robne razmjene i prijedlog je da treba tražiti više oblike saradnje (zajednička ulaganja, kooperacija i nastup na trećim tržištima).