biznis
0

Očekuje se stabilizacija kreditnog rejtinga BiH

SRNA
Analitičari agencije Standard & Poor's iz Londona ocjenjuju da se stanje u BiH evidentno popravlja i da su izgledi za stabilizaciju kreditnog rejtinga BiH dobri.

Na sastanku u sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu bilo je riječi o ekonomskoj, političkoj i fiskalnoj situaciji u BiH.

Krajina je upoznao predstavnike ove agencije sa ključnim strukturalnim odrednicama Budžeta Federacije za 2012. godinu i njegovim implikacijama na fiskalnu stabilnost ovog entiteta.

On je ukazao i na pregovore Vlade Federacije sa međunarodnim finansijskim insitucijama, posebno MMF-om, te o mogućem zaključenju novih kreditnih aranžmana.

Krajina je istakao i da je očekivani rast BDP u Federaciji u ovoj godini oko jedan odsto, iako prvo polugodište ukazuje da bi on mogao premašiti takva predviđanja.

Trhulj je govorio o stanju u privredi i industriji i ukazao na nekoliko zakona koje je usvojila Vlada Federacije s ciljem konsolidacije stanja u ovim oblastima.

„U sektoru energije, doneseni su reformski propisi koji bi trebalo da privuku strane investitore“, istakao je Trhulj, te naglasio opredjeljenje Vlade da prirodne i mineralne resurse stavi u funkciju razvoja Federacije.

U tom smislu ukazao je na potencijalna nalazišta olova, cinka, srebra, te nafte i zlata, i najavio raspisivanje međunarodnih tendera za dodjelu koncesija za njihovu eksploataciju.

Govoreći o političkoj situaciji u ovom entitetu, oba ministra su saglasna da, bez obzira na političke nesuglasice, Vlada Federacije radi jedinstveno, a političke rasprave ne utiču na njenu operativnost.