Izgledi stabilni
1

Kreditni rejting BiH ostaje isti

Klix.ba
Međunarodna rejting agencija Moody's Investors Service objavila je 10. jula 2012. godine da kreditni rejting Bosni i Hercegovini ostaje B3. Ono što je promijenjeno u odnosu na prethodnu ocjenu rejtinga jeste pozicija posmatranja, gdje su negativni izgledi zamijenjeni stabilnim izgledima.

Potvrda kreditnog rejtinga i njegovi stabilni izgledi prema mišljenju analitičara rezultat je mjera koje vlasti Bosne i Hercegovine poduzimaju za jačanje procesa servisiranja vanjskog duga i uklanjanja ključnih prepreka koje su dovele do kratkoročnog zastoja u otplati vanjskog duga u januaru i februaru ove godine.

Pregovori oko novog MMF-ovog stand by aranžmana trebali bi da ožive programe strukturalno ekonomskih reformi i omoguće državi dotok stranih investicija.

Prema mišljenju analitičara postignut je pozitivan, ali spor napredak BiH na putu prema EU jer je usvojen Zakon o sistemu državne pomoći i Zakon o državnom popisu stanovništva ubrzo nakon formiranja Vlade BiH, a također trebale bi ubrzo da uslijede i ustavne promjene u skladu s presudom Evropskog suda o ljudskim pravima. Kreditni rejting BiH je zadržan na ovom nivou zbog nastavka neizvjesnosti u srednjoročnim izgledima ekonomskog rasta.

Kreditni rejting BiH prema mišljenju analitičara ove agencije mogao bi se poboljšati ukoliko država podnese zahtjev za kandidaturu u EU, jer bi to značilo da su dodatne reforme poduzete ili su u toku i u ekonomskoj i političkoj sferi.