{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Standard & Poor's potvrdila "B" kreditni rejting BiH

S
SRNA
29.3.2012. u 12:55
0
Standard & Poor's potvrdila "B" kreditni rejting BiH
0
Standard & Poor's potvrdila "B" kreditni rejting BiH
Foto: AFP
Međunarodna rejting agencija "Standard & Poor's" potvrdila je "B" kreditni rejting BiH i njegove izglede popravila na stabilne, nakon što su bili na poziciji posmatranja zbog negativnih očekivanja.
Potvrđivanje kreditnog rejtinga i njegovi stabilni izgledi odražavaju mišljenje analitičara agencije "Standard & Poor's" da su se politički i fiskalni izgledi ili očekivanja popravili nakon formiranja Vijeća ministara BiH, usvajanja budžeta za 2011. godinu i globalnog fiskalnog okvira, saopšeno je iz Centralne banke BiH.

Kratkoročni izazovi, poput budžeta za ovu godinu i politička neizvjesnost, ostaju ukoliko vlasti ne uspiju da riješe navedena osjetljiva pitanja, a kao dugoročne izazove, analitičari navode provođenje reformi, kandidatura za članstvo u EU, članstvo u NATO i smanjenje potrošnje javnog sektora.

Analitičari upozoravaju da bi rejting mogao biti smanjen u slučaju dugotrajnog odgađanja usvajanja ovogodišnjeg budžeta i odgađanja servisiranja spoljnih obaveza, kao što je to bio slučaj u januaru.

Agencija "Standard & Poor's" snizila je 30. novembra kreditni rejting BiH sa "B+" na "B", uz stavljanje rejtinga na posmatranje zbog mogućih negativnih implikacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: